x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bovinele vor fi vaccinate împotriva bolii limbii albastre

Bovinele vor fi vaccinate împotriva bolii limbii albastre

de Elena Stan    |    04 Sep 2014   •   19:37
Bovinele vor fi vaccinate împotriva bolii limbii albastre
Sursa foto: Thinkstock
Laptele şi carnea provenite de la animalele bolnave pot fi consumate în siguraţă de oameni, această boală fiind netransmisibilă la om
Vacile de lapte din exploataţiile comerciale ar putea fi vaccinate încă din acest an împotriva “bolii limbii albastre” (Bluetongue), potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). “Din cauza schimbărilor climatice şi a particularităţilor biologice ale insectelor hematofage care transmit boala, este posibilă apariţia de noi focare în perioada următoare. Va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor, însă există posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an”, se arată în comunicatul ANSVSA. Această propunere va fi înaintată de reprezentanţii ANSVSA, spre analiză, Comisiei Europene, în cadrul şedinţei Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală, care va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles. Potrivit ANSVSA, această boală este produsă de un virus care afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Foarte importantă în acestă perioadă este efetuarea de dezinsecţii periodice, de către fiecare crescător de animale în gospodăria proprie, o metodă eficientă de distrugere a insectelor care transmit boala.

12 judeţe au fost afectate
Numărul bovinelor afectate de această boală în România a ajuns la 347 în cele 12 judeţe unde au fost înregistrate focare, iar numărul animalelor moarte a ajuns la 32. Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 63 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani şi Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boală din aceste zone se ridică la peste 3 milioane de capete. Pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de “Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România, în judeţul Buzău. “Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii”, precizează ANSVSA.

Iordania nu mai vrea vaci româneşti
La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunţat că a interzis importurile de ovine şi bovine din România, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a raportat că aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agenţiei Petra. România este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia. Regatul importă anual din România între 300.000 şi 400.000 de ovine şi bovine. Alte importante ţări exportatoare către Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Sudan. În această toamnă, România va exporta în China un prim lot de 5.000 de bovine vii, din totalul de 20.000 de capete din rasele Holstein şi Bălţata Românească.

×