x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bugetarii din ministere, răsfăţaţi pe banii privaţilor

Bugetarii din ministere, răsfăţaţi pe banii privaţilor

de Daniela Ivan    |    27 Mar 2017   •   08:50
Bugetarii din ministere, răsfăţaţi pe banii privaţilor
Sursa foto: structuresxx/Getty Images/iStockphoto

Salariul mediu al bugetarilor din administraţia publică centrală (ministere şi instituţii publice centra­le) este în România cu 56% peste salariul mediu din economie. Cu acest procent, ocupăm primul loc între toate statele din Europa Centra­lă şi de Est, acolo media fiind de 15%.

Creşterile salariale de anul trecut s-au dus cu precădere către piloşii din ministere şi agenţiile guvernamentale, deşi aceştia câştigau mai mult decât confraţii lor din ţările vecine, raportat la salariul mediu pe economie al fiecărui stat. Dacă la finalul anului 2015, un angajat din administraţie câştiga, în medie, cu 36% mai mult decât media pe economie, la finalul lui 2016 acesta lua cu 56% mai mult. Problema este că generozitatea statului român nu are acoperire în veniturile adunate la buget. Dacă la salariile funcţionarilor publici suntem primii în zonă, la colectarea veniturilor buge­tare suntem ultimii, nu din zonă, ci din toată Uniunea Europeană. România are cele mai mici venituri din taxe şi impozite din Europa, numai 25,4% din PIB, în condiţiile în care media europeană este de 40% din PIB.

România are şi foarte mulţi angajaţi în administraţia publică. Din cei 1,187 milioane de bugetari, 507.259 lucrează în instituţiile şi autorităţile publice.

Salariul mediu net pe economie a fost de 2.354 de lei, în decembrie 2016. În schimb, în categoria „adminis­traţie publică şi apărare, asigurări sociale din sistemul public”, salariul mediu net a fost de 3.201 lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Profesorii şi doctorii sunt plătiţi mai prost

- Dărnicia statului român este mult mai mică atunci când vine vorba despre angajaţii din învăţământ sau din sănătate. Personalul didactic câştigă, în medie, cu 3% mai mult decât salariatul mediu din economie, potrivit calculelor realizate de Ionuţ Dumitru. Şi asta după creşterile salariale acordate pe parcursul anului trecut. În 2015 profesorii erau remuneraţi cu 90% din salariul mediu pe economie. Doar în Bulgaria şi în Cehia raportul este mai mic decât la noi, chiar şi după ultimile măriri.

- Nici în sănătate lucrurile nu diferită prea mult. Personalul din acest sector câştigă, în medie, cu 12% mai mult decât media din economie. Vestea bună este că am ajuns pe primul loc în zonă după majorările care au avut loc, deşi am plecat de pe ultima poziţie, când raportul era de numai 89%.

- Una peste alta, în România, bugetarii câştigă în medie cu 12% mai mult decât angajaţii de la privat, potrivit datelor de la Consiliul Fiscal. Suntem urmaţi de polonezi, cehi şi slovaci care se încadrează în intervalul 100-107%. Ungurii sunt singurii unde bugetarii au salarii mai mici decât angajaţii de la privat.

×