x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Capitala verde. Bucureştenii vor primi bani ca să nu mai arunce PET-urile aiurea

Capitala verde. Bucureştenii vor primi bani ca să nu mai arunce PET-urile aiurea

de Cristian Anton    |    13 Apr 2017   •   16:00
Capitala verde. Bucureştenii vor primi bani ca să nu mai arunce PET-urile aiurea
Sursa foto: DIANA OROS

Bucureştiul va avea un sistem pentru managementul calităţii aerului, iar până la sfârşitul anului 15% din deşeurile Capitalei vor fi reciclate, în condiţiile în care, în prezent, procentul este de doar 5%, iar ţinta pentru anul 2020 este de 50%. Pentru atingerea acestui obiectiv, municipalitatea va amplasa 50 de puncte dedicate colectării selective, unde bucureştenii vor putea obţine bani sau vouchere în schimbul deşeurilor reciclabile, a anunţat primarul general Gabriela Firea, la forumul „Capitala verde. Investiţii în mediu pentru Bucureşti”, organizat de Intact Media Group.

 

Gabriela Firea a declarat că nu se lasă impresionată de ironii sau glume proaste, deoarece importante sunt realizările pe care un primar le lasă în urma sa. "Întotdeauna noul stârneşte un val de curiozitate şi criticile adecvate. Îi stimulăm pe cetăţeni să participe la un efort comun pentru o capitală verde, înfrumuseţată, cu un aer mai curat, mai respirabil, aşa cum se întâmplă în marile capitale europene. Toţi oamenii care iubesc ecologia, care iubesc să trăim într-o ţară şi un oraş curat au înţeles semnificaţia acestui gest. Bineînţeles că au existat şi sunt încă persoane care - cred că intenţionat se fac că nu înţeleg despre ce e vorba - şi noi, cei de la Primărie, am fost ţinta ironiilor şi glumelor de prost gust”, a spus primarul Capitalei.

 

25 de milioane de euro a alocat Primăria Capitalei pentru amenajarea parcurilor, cea mai mare sumă din ultimii ani
 

“Nu mă las deloc impresionată nici de ironii, nici de glumiţe de prost gust, nici de atacuri - unele dintre ele destul de dure - pentru că important este ce lăsăm în urma noastră. Dacă vom sta fiecare în biroul nostru şi nu vom îndrăzni să facem nimic, de teamă că orice iniţiativă nouă stârneşte amuzamentul unora mai puţin pregătiţi, înseamnă că nu ne-am făcut datoria”, a precizat Firea. 

 

Bani sau vouchere pentru PET-uri

La propunerea Green Group, Primăria Capitalei va implementa un program de colectare selectivă a deşeurilor. “Vor fi 50 de puncte de colectare a deşeurilor. Parte din aceste puncte de colectare vor fi complet automatizate, parte dintre ele vor fi deservite de operatori. Aceste puncte de colectare sunt diferite de cele existente pentru faptul că ele vin să încurajeze colectarea selectivă, deoarece oferă în schimbul PET-urilor bani sau vouchere, care pot să fie folosite în supermarket-uri”, a explicat edilul general. Pe de altă parte, primăria va amplasa 25 de staţii fixe de monitorizare a calităţii aerului în zona spitalelor, şcolilor şi parcurilor, nouă relocabile şi alte 20 de echipamente pentru măsurări indicative în zona mijloacelor de transport în comun. "Vom putea afla nivelul de poluare şi vom putea alerta instituţiile care trebuie să ia măsuri", a adăugat Gabriela Firea.

Parcul Natural Văcăreşti, câte un metru pătrat de spaţiu verde pentru fiecare

Un alt subiect abordat la forumul “Capitala verde. Investiţii în mediu pentru Bucureşti” a fost cel legat de înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti, prin care fiecare locuitor a primit în plus câte un metru pătrat de spaţiu verde, după cum a declarat Dan Bărbulescu, director executiv al Asociaţiei parcul Natural Văcăreşti (APNV).
 

Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

 “Vorbim despre un dar pe care natura l-a oferit nu numai bucureştenilor, dar şi României. Înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti a fost o realizare extraordinară din toate punctele de vedere. Un teren degradat a devenit un spaţiu verde. Vorbim despre un parc de dimensiunea Parcului Herăstrău. Un teren botezat “No mans land”, situat la marginea Capitalei, unde se depozitau deşeuri, a devenit o arie naturală protejată. Astfel, fiecare locuitor al Capitalei a primit câte un metru pătrat de spaţiu verde în plus”, a afirmat Bărbulescu. 

Deşeuri zero, până în 2050

În contextul discuţiilor legate de mediul bucureştean, vicepremierul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a amintit că România are de rezolvat nouă infringementuri pe zona deşeurilor, iar dacă nu facem asta riscăm ca anumite proiecte să rămână fără finanţare. “Pe zona deşeurilor, suntem în pericol ca Bruxelles-ul să ne stopeze plata pentru anumite proiecte aflate în derulare. Trebuie să fim pe pilot automat pentru rezolvarea acestor probleme. În perioada următoare, împreună Unităţile Administrativ Teritoriale, societăţile de salubritate, societăţile producătoare de ambalaje şi ONG-uri vom sta la masă, vom negocia un plan de măsuri pertinent, astfel încât ca, în 2050, România să ajungă la a avea deşeuri zero, aşa cum cere forul european. Trebuie să recuperăm toate lucrurile care nu s-au făcut şi să punem ordine în această ţară, inclusiv pe mediu. Sunt mult prea multe persoane care ar trebui să răspundă pentru nepăsare, dar noi trebuie să considerăm esenţial punctul de plecare de azi. România are posibilitatea să devină una dintre cele mai puternice ţări din punct de vedere economic şi al mediului”, a declarat Gavrilescu.

 

“Reciclarea selectivă trebuie să fie făcută de la mic la mare şi fiecare să-şi asume responsabilitatea atunci când sistemul nu funcţionează corespunzător. Toată lumea trebuie să înţeleagă acest sistem şi să trăim într-un mediu curat şi sănătos”, Graţiela Gavrilescu 

Potrivit ministrului Mediului, este foarte important ca spaţiile verzi să devină o prioritate pentru autorităţi.

Fără munţi de gunoaie pe spaţiile verzi

“O capitală verde îşi doreşte toată lumea. Îmi doresc lucruri acestea atât ca cetăţean al României, cât şi ca ministru al Mediului. Este o miză mare când vorbim despre Planul Multianual de Investiţii pe Mediu al Capitalei. Foarte multe generaţii s-ar putea să aibă de suferit dacă nu luăm acum măsuri pe termen lung. Pe mine, ca ministru al Mediului, mă preocupă ca România să nu mai aibă probleme de infringement, şi ca Bucureştiul să devină o adevărată capitală europeană şi atunci când mergem pe drumurile ţării să nu mai vedem munţii de gunoi pe spaţiile verzi”, a afirmat Graţiela Gavrilescu. 


Investiţiile pentru protecţia mediului, extinderea spaţiilor verzi, întreţinerea şi modernizarea parcurilor, eco-igienizarea Capitalei şi valorificarea Parcului Natural Văcăreşti au reprezentat principalele teme de discuţie la Forumul “Capitala verde. Investiţii în mediu pentru Bucureşti”

×