x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât costă să trimiți copilul să studieze în străinătate

Cât costă să trimiți copilul să studieze în străinătate

de Dinu Boboc    |    19 Feb 2016   •   22:15
Cât costă să trimiți copilul să studieze în străinătate

Tot mai mulți români sunt dezamăgiți de sistemul educațional românesc și caută soluții alternative în străinătate. Mai ales că școlile din Europa au devenit mai ieftine ca niciodată și nu trebuie să fii bogat pentru a avea acces la o educație aleasă. Cei dornici pot avea acces la subvenții, burse sau credite în condiții avantajoase

Statele dezvoltate ale Europei înțeleg importanța sistemului de învățământ și acordă subvenții importante școlilor în funcție de importanța domeniului respectiv, a declarat pentru Jurnalul Național Ana Maria Papp, Manager Departament Universități în cadrul IntegralEdu. „Statul britanic, de exemplu, a extins creditul pentru studii acordat studenților, de 10.000 de lire sterline pe an, și pentru cei care vor să facă un master.

Până acum era acordat doar celor care își dădeau licența”, a explicat Papp. Banii vor fi dați înapoi după terminarea studiilor, doar dacă nivelul salariului depășește cifra de 21.000 de lire sterline pe an, în Marea Britanie. Dacă persoana alege să se întoarcă în România, limita este situată mult mai jos. Dobânda aplicată este rata inflației, plus 3% pe an.

Pachet complet în Vest
Unii părinți aleg să-și trimită copiii încă de la vârsta de 5 ani în tabere recreative, unde intră în contact cu copii din alte țări, cu alte culturi și unde pot învăța foarte ușor o limbă străină. Prețurile pentru o astfel de tabără încep de la 700 de euro și pot depăși 2.000 de euro pentru un modul de 2-3 săptămâni.

Pentru un liceu, taxa de școlarizare este în jur de 15.000 de lire sterline pe an în Marea Britanie, la care se adaugă o sumă asemănătoare necesară pentru cazare și masă. La World Education Fair, târg educațional care va avea loc în acest weekend în București, vor fi licee care au primit subvenții de la stat și unde taxa de școlarizare este zero.

Un liceu în Germania începe de la 18.000 de euro pe an (totul inclus), iar în Elveția, de la 60.000 de franci elvețieni pe an. Pentru cei care vor să facă o facultate în Marea Britanie, taxa de școlarizare este în jur de 7.000-9.000 de lire sterline pe an.

Costurile legate de cazare sunt de aproape 7.000 de lire sterline pe an, dacă studentul locuiește în Londra, și pot ajunge la 3.000 de lire dacă este ales un oraș mai ieftin din sudul țării. În alte țări, precum Olanda, taxa de școlarizare este de circa 2.000 de euro pe an. În Danemarca este gratuit, dar competiția este foarte dură.

Taxa pentru un master în Marea Britanie începe de la 4.500 de lire sterline pe an și poate ajunge la 35.000 de lire. Ana Maria Papp, Manager IntegralEdu

Statul britanic acordă un credit de 10.000 de lire sterline pe an pentru cei care vor să facă o facultate în Regatul Unit.
 

×