x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bucureştiul face un sfert din PIB-ul României

Bucureştiul face un sfert din PIB-ul României

de Daniela Ivan    |    08 Iul 2015   •   11:32
Bucureştiul face un sfert din PIB-ul  României
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Capitala a produs 143 miliarde de lei din PIB-ul total de 596,7 miliarde de lei realizat în România la nivelul unui an. Asta înseamnă că Bucureştiul contribuie cu aproape un sfert la economia ţării, cam cât ultimele 20 de judeţe.

Bucureştiul este urmat de Timiş, Cluj, Constanţa, Braşov, Prahova şi Ilfov. Cele mai mare şase judeţe, care se plasează pe locurile 2-7, au împreună o economie de 140,9 mld. de lei, cu puţin sub PIB-ul Capitalei. Datele sunt la nivelul anului 2012, calculate în 2015, de atunci PIB-ul a crescut până la 163,1 mld. de lei, însă nu s-au produs schimbări în structura regională. Cele mai valoroase judeţe sunt cele unde există unul sau două oraşe mari care atrag investitorii, activitate industrială prosperă, ramuri economice aducătoare de profituri, dar care au şi o populaţie mare, economia judeţului bazânduse şi pe consumul intern. De precizat că, nici bogații noştri nu se pot compara cu țările dezvoltate ale Europei. România figurează în topul țărilor cu cel mai mic PIB/cap de locuitor.

Industria şi turismul aduc banii

Pentru a vedea unde trăiesc cei mai productivi locuitori am raportat PIB-ul la numărul de locuitori, apoi la cursul leu-euro, respectiv 4,456 lei/euro. După cum era de aşteptat, cei mai efici-enţi români sunt în Bucureşti. Fiecare bucureştean a produs 19.125 de euro, de 6 ori mai mult decât cei mai puţin eficienţi, cei din Botoşani. Pe locul doi se plasează locuitorii din Ilfov, fiecare dintre producând 11.090 de euro. Nu este deloc surprinzătoare poziţia judeţului Ilfov pe locul al doilea, dacă ne gândim că multe firme şi-au construit sediile şi halele de producţie în comunele din jurul Capitalei. Un doljean produce 5.335 de euro, de două ori mai puţin decât un braşovean. Cum se explică? Doljul este un judeţ mare, cu mulţi locuitori, dar cu un singur pol mare industrial, oraşul Craiova. Practic, acest judeţ produce un PIB de 14,6 mili-arde de lei cu un număr de 618.335 de locuitori.

Agricultura nu este prea productivă

Judeţele cu cei mai ineficienţi cetăţeni sunt cele preponderent agricole, cu o infrastructură precară, cu oraşe mici şi multe sate şi comune. Astfel, cel mai sărac este Botoşaniul, cu numai 3.263 de euro pe locuitor. De ce Botoşaniul? Pentru că produce doar 5,8 miliarde de lei cu aproape 400.000 de locuitori. Nu are cel mai mic PIB, este întrecut în topul ruşinii de Covasna, cu 4,3 miliarde de lei, şi de Tulcea, cu 4,8 miliarde de lei, însă are mai mulți locu-itori decât acestea. Botoşaniul are acelaşi PIB ca şi Vasluiul, însă acesta are 375.000 de locuitori, ceea ce-l plasează pe poziţia a doua. Dacă vom compara extremele, adică Bucureştiul cu Boto-şaniul, vom observa că locuitorii Capitalei sunt de aproape 6 ori mai eficienţi decât ceilalţi. Pentru că există industrie unde să lucreze, există un sector financiar şi unul de IT dezvoltat.

Există o mare diferenţă între veniturile medii ale unui român care trăieşte la ţară şi cele ale unui orăşean. O persoană din mediul urban câştigă în medie 1.151,59 de lei, iar una din mediul rural numai 752,72 de lei. În această sumă intră şi veniturile din agricultură şi ajutoarele sociale, potrivit datelor furnizate de Statistică, pentru trimestrul unu din 2015.
 

×
Subiecte în articol: PIB