Costul împrumuturilor în lei a scăzut, după ce ROBOR a atins minimul ultimelor 25 de ani, însă românii trebuie să se gândească bine înainte de a se repezi să ia un credit. Din vară dobânzile vor începe să crească, urmând inevitabil trendul inflaţiei. Totuşi, cine alege să se împrumute e bine să calculeze ce tip de dobândă i se potriveşte mai bine.
Băncile oferă în acest moment două tipuri de împru-muturi în lei, cu dobânzi fixe sau variabile. Care este diferenţa? O dobândă fixă permite clientului să plătească aceeaşi rată lunară din prima şi până în ultima lună a împrumutului şi acesta poate să-şi facă, fără surprize, o plani-ficare eficientă a bugetului lunar disponibil. Chiar dacă costul leilor va scădea sau va creşte, clientul va achita aceeaşi sumă. Dobânzile vari-abile fluctuează în funcţie de situaţia pieţei, iar aceste variaţii sunt măsu-rate de un indicator monetar, numit Robor. Formula de calcul este Robor la trei luni, plus marja băncii, sau Robor la şase luni, plus marja băncii. Dife-renţa dintre cele două formule este că Robor la şase luni fluctuează mai puţin brusc decât cel la trei luni. În acest moment , marja băncilor este cuprinsă între 7,25% (la CEC) şi 11,54% (la Raiffeisen) pentru varianta la trei luni şi între şi 8,75% (ING) şi 12,25% (Raiffeisen) la cea de şase luni.
Ce ne arată calculele
Cel mai ieftin credit de nevoi personale care este acum pe piaţă (Banca Românească) este calculat după formula Robor la şase luni, plus 7,6%, şi are comision zero. Astfel, cine vrea să ia 10.000 de lei pe cinci ani va achita, lunar, o rată de 206,2 lei. La polul opus, cel mai scump credit este la Banc Post şi are o rată lunară de 230,7 lei. El se compune din Robor la trei luni, marja BancPost de 11,54%, la care se adaugă un comision lunar de 3,5 lei pe lună. Împrumuturi cu dobândă fixă au costuri lunare cuprinse între 210 lei, pentru creditul Expresso de la BRD, şi 222,4 lei, în cazul creditului Divers de la BCR. Cum diferenţele între cele două tipuri de împrumu-turi sunt de maximum 20 de lei, creditele în lei, cu dobândă fixă, sunt cele mai convenabile având în vedere că asigură o planificare a bugetului. În plus, tendinţa va fi de o uşoară majo-rare a Euribor începând din vara acesti an, pe fondul creş-teri inflaţiei, potrivit progno-zelor BNR.
Valoarea împrumuturilor pentru consum a trecut de 4,2 miliarde de lei în trimestrul al treilea din 2015, comparativ cu 2,9 miliarde de lei în perioada similară din 2014, potrivit BNR.