x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie CES îl îmbogăţeşte ilegal pe Iacob Baciu

CES îl îmbogăţeşte ilegal pe Iacob Baciu

de Adrian Stoica    |    11 Noi 2019   •   11:30
CES îl îmbogăţeşte ilegal pe Iacob Baciu
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Consiliul Economic şi Social (CES) este un organism tripartit consultativ al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile economiei, finanţelor, sănătăţii, educaţiei, muncii etc. Conform legii, toate actele emise de cele două instituţii trebuie să fie însoţite obligatoriu de un punct de vedere al CES, iar un aviz negativ poate bloca o iniţiativă. Importanţa instituţiei în procesul legislativ este evident, dar pentru preşedintele ei, Iacob Baciu, care este şi preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), respectarea legii are o importanţă secundară.

 

Pe data de 9 octombrie s-a încheiat mandatul Consiliului Economic şi Social din România la preşedinţia rotativă a Asociaţiei Internaţionale a Consiliilor Economice şi Sociale şi Instituţiilor Similare (AICESIS). Preşedinţia din partea ţării noastre a fost asigurată, timp de doi ani, de preşedintele CES, Iacob Baciu, exact într-o perioadă în care acesta nu ar mai fi avut dreptul să fie membru al plenului CES România şi, cu atât mai puţin, să ocupe funcţia de preşedinte.

 

ANI a stabilit incompatibilitatea

Conform unei decizii a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a fost constatată existenţa stării de incompatibilitate şi a conflictului de interese pentru Iacob Baciu după ce acesta, în calitate de administrator al societăţii de turism Sind România a încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde ocupa funcţia de vicepreşedinte, contracte de furnizare de servicii medicale în valoare de aproximativ 7.500.000 lei. Ulterior, în instanţă Iacob Baciu pierde contestaţia împotriva deciziei ANI, astfel că pe 26.10.2017, Î.C.C.J. prin Decizia nr.3227/26.10.2017, respinge recursul formulat de Iacob Baciu împotriva Sentinţei nr. 2424 din 19 iunie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat, iar această hotărâre rămânea irevocabilă. Ca urmare, conform dispozițiilor art. 25 din Legea nr. 176/2010, Iacob Baciu avea interdicție de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică.

 

Un sindicalist mai bogat ca un patron

Preşedinţia CES este o miză importantă prin prisma veniturilor pe care le asigură. Anul trecut, din această calitate, Iacob Baciu a câştigat 140.040 lei, după ce în 2017 câştigase doar 112.308 lei. Mai mult, din aprilie 2019, salariul brut i s-a majorat la suma de 21.840 lei/lună (de la 19.950) lei, conform noii grile de salarizare a membrilor CES. De asemenea, ca preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, a mai încasat anul trecut 109.868 lei, iar ca membru al Consiliului de Administraţie al societăţii de turism SIND România, care s-a constituit după 1990 prin preluarea ilegală a patrimoniului turistic al Uniunii Generale a Sindicatelor din România (UGSR), alţi 26.718 de lei.

 

În total, sindicalistul Iacob Baciu a avut venituri care au însumat anul trecut 276.626 lei, fără a mai socoti şi veniturile din chirii. Adică un venit lunar de 23.000 de lei, o sumă la care un sindicalist de rând poate doar să viseze.

 

Două apartamente de la stat

În declaraţia de avere a lui Iaccob Baciu completată anul acesta, pe 10.06.2019, figurează, printre altele, şi două apartamente, unul la Târgu Mureş, de 76 metri pătraţi, achiziţionat în 1981, şi unul în Bucureşti de 102 metri pătraţi, achiziţionat în 1997. Cel din Târgu Mureş i-a mai adus anul trecut, din chirii, 16.800 de lei. Problema este că cele două apartamente au fost primite din fondul locativ de stat, prin repartiţie, deşi legea spunea clar că poţi primi din fondul locativ de stat doar o locuinţă. Iar cea din Bucureşti, situată central, într-un bloc lângă Ministerul Agriculturii, era deja a doua. Casa a fost un cadou de la prietenul său Victor Ciorbea, pe care l-a secondat ani de zile din poziţia de vicepreşedinte al CSDR şi care, ulterior a ajuns primarul general al Capitalei.

 

Dumitru Coarnă, un pensionar fericit

Un alt sindicalist care şi-a găsit un loc călduţ la CES este şi Dumitru Coarnă. Fostul poliţist este acum pensionar, încasând pe tot anul trecut o pensie de 60.000 de lei, dar continuă să fie şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, de unde i-au intrat în cont anul trecut 151.091 lei. Şi pentru că tot este pensionar şi are mult timp liber, Dumitru Coarnă şi-a mai găsit o ocupaţie. Este membru al plenului CES, funcţie de unde a fost remunerat cu 26.256 de lei în 2018. Din aprilie 2019, indemnizaţia membrilor plenului CES a fost majorată la 4.368 lei/lună (de la 3.990 lei).

×