x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Chevron pleacă din Polonia. Urmează România?

Chevron pleacă din Polonia. Urmează România?

de Daniela Ivan    |    01 Feb 2015   •   17:35
Chevron pleacă din Polonia. Urmează România?

Compania americană Chevron a anunţat că se retrage din Polonia după ce veniturile sale în cel de-al patrulea trimestru al anului 2014 au scăzut cu aproape 30% comparativ cu anul trecut, până la 3,5 miliarde de dolari. Scăderea se datorează, în mare parte, preţurilor reduse la petrol, a precizat Chevron, conform The New York Times.

Chevron a investit în ultimii ani sume considerabile în Europa de Est, a săpat puţuri de explorare în Polonia şi România şi a încheiat înţelegeri similare în Lituania şi Ucraina. Ulterior, americanii au renunţat la Lituania, iar în Ucraina discuţiile sunt în impas. Este de aşteptat să fie luată o decizie şi în ceea ce priveşte România, reprezentanţii Chevron analizează în continuare rezultatele explorărilor din România. Premierul Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că România nu dispune de gaze de şist şi "ne-am bătut pe ceva ce nu avem".

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat recent că evoluţiile recente pe plan mondial, în special scăderea drastică a preţului petrolului, au scos gazele de şist din zona rentabilităţii.

“în ce priveşte gazele de şist, deja am impresia că problema se rezolvă aproape de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă, a petrolului. Lucrurile s-au schimbat radical şi deja exploatarea gazelor de şist, cel puţin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilităţii", a declarat Iohannis.

×