x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Comisia Europeană vrea să exportăm gazele ieftine

Comisia Europeană vrea să exportăm gazele ieftine

de Daniel Ionaşcu    |    27 Noi 2012   •   11:05
Comisia Europeană vrea să exportăm gazele ieftine
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Acestea vor fi compensate prin importuri la preţ triplu, care vor omorî industria

Comisia Europeană a demarat procedura de infringement împotriva României, pe motiv că ţara noastră nu a legiferat exportul de gaze naturale, ceea ce ar duce la o situaţie catastrofală atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie, din cauză că orice metru cub exportat trebuie înlocuit de importuri de trei ori mai scumpe.

Scrisoarea a fost trimisă în data de 21 noiembrie. Conform reglementărilor europene, fiecare stat membru trebuie să permită tranzitul de gaze în ambele sensuri, şi al importurilor, şi al exporturilor. Premierul Victor Ponta a catalogat această “soluţie” a exporturilor drept o “catastrofă”.

“Ideea e că exportăm gaze româneşti, importăm gaze ruseşti la un preţ triplu. Sigur că avem o problemă cu legislaţia europeană, care spune că să lăsăm, să exportăm. O să găsim o soluţie. Altfel însă, pe româneşte, asta înseamnă să exportăm gazele româneşti, alea ieftine, şi să importăm de-alea scumpe. Însă, sigur, ţine şi de o strategie pe termen lung”, a afirmat primul-ministru. El menţionat ironic “egalitatea” ţărilor în ceea ce priveşte preţul de achiziţie la gaze: “Noi importăm cu 450 mia de metri cubi de la Gazprom, Germania importă cu 180, tot de la Gazprom. Vedeţi cum e cu egalitatea? Dar doamna Merkel merge foarte des la Moscova, eu, şi dacă trec prin faţa ambasadei în drum spre Guvern, aud că sunt vândut Moscovei”, a mai spus Ponta.

Exportul de gaze a fost impus României drept condiţie în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Momentan, exporturile nu sunt posibile din punct de vedere tehnic, deoarece fluxul pe conducta Arad –Szeged nu este posibil decât pe un singur sens, iar folosirea gazoductului Isaccea – Negru Vodă nu poate fi realizată decât de Gazprom, din cauza tratatului cu Rusia. Anterior, România a primit avertizări şi pentru faptul că nu permite accesul terţilor la conducta Isaccea – Negru Vodă. Surse din sectorul energetic au declarat pentru Jurnalul Naţional că Petrom doreşte să exporte gaze în Turcia.

În cazul în care exportul de gaze va fi permis, cei mai mari câştigători vor fi Petrom şi Romgaz, care realizează, în proporţii aproape egale, toată producţia internă. Momentan, preţul gazelor de producţie internă este în jur de 170 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile se află în jurul a 480 de dolari. Anul trecut, Romgaz a obţinut un profit net de un miliard de lei la vânzări de 4,2 miliarde de lei. Spre comparaţie, Petrom a înregistrat un profit net de 3,6 miliarde de lei la vânzări de 16,5 miliarde. Având în vedere că producţia de gaze a celor două companii este sensibil egală, atunci un calcul simplu arată că vânzările de gaze şi profitul net al Petrom din această activitate ar trebui să fie comparabil cu cifrele Romgaz. Capacitatea actuală a conductei Arad – Szeged este de 1,7 miliarde de metri cubi, însă în câţiva ani este programată să ajungă la 4,4 miliarde. Spre comparaţie, producţia de gaze a companiei este în jur de 5 miliarde de metri cubi anual.

Fără coş la producţia de electricitate

Recent, Petrom şi Romgaz au primit un alt “cadou” din partea Guvernului: pot să îşi folosească producţia proprie de gaze la realizarea de energie electrică în propriile centrale, fără a realiza coş de importuri. Spre comparaţie, sectorul industrial este obligat să facă acest coş, ceea ce duce la creşterea preţului. Legislaţia obliga până acum atât Petrom, cât şi Romgaz să importe o anumită proporţie din gazele consumate, într-un coş de gaze stabilit pentru toate companiile din industrie. Petrom şi Romgaz erau obligate să importe, în medie, 25%-35% din cât consumă în centralele electrice.

ANRE a decis în septembrie scumpirea cu 5% a gazului plătit de populaţie şi cu 10% a celui pentru firme. Măsura a fost impusă tot de FMI şi a fost justificată prin faptul că “ANRE nu a aplicat formula de calcul”. Anterior, Guvernul a fost de acord să liberalizeze preţurile gazelor.

Soluţie-şoc împotriva exporturilor

Statul român ar trebui să introducă o “redevenţă” care să majoreze preţul gazului de la 160 de dolari  pe mia de metri cubi până la 400 de dolari, iar din banii obţinuţi ar trebui să ofere consumatorilor casnici vouchere care să acopere diferenţa de preţ, potrivit Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

“Redevenţele se fac venit la buget, fiind încasate de la distribuitorii de gaze, care vor factura consumul de gaze la preţul final rezultat atât populaţiei, cât şi companiilor”, potrivit unui comunicat al asociaţiei. Companiile vor fi compensate, tot de stat, pentru cheltuielile suplimentare cu achiziţia gazelor, în funcţie de programele de creştere a eficienţei energetice pe care le vor derula şi a volumului investiţiilor asumate.

“AOAR apreciază că aplicarea procedurii propuse elimină coşurile de preţ practicate azi pe piaţa de gaze din România, elimină deciziile discutabile ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind preţul reglementat şi toate aranjamentele individuale netransparente”, se mai spune în comunicat. Astfel se rezolvă atât problema exporturilor, cât şi a coşului de gaze.
Dacă Petrom şi Romgaz exportă gaze sau vând pe piaţa internă nu va mai conta, căci diferenţa de bani nu va mai intra în conturile companiilor respective, ci a statului.

×