x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liderul pieţei RCA are probleme serioase

Liderul pieţei RCA are probleme serioase

de Adrian Stoica    |    18 Ian 2017   •   17:45
Liderul pieţei RCA are probleme serioase
Sursa foto: iZhenya/Getty Images/iStockphoto

Un control realizat recent de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la compania Asirom, administrată de austriecii de la Vienna Insurance Group, a scos la iveală grave nereguli.

Surse din piaţa asigurărilor susţin că au fost identificate acelaşi gen de probleme care în final au dus la falimentul companiilor Astra şi Carpatica. Prima măsură dispusă de ASF a fost sancţionarea societăţii în culpă, dar şi a trei directori.

Neregulile găsite de reprezentanţii ASF ţin de gestionarea dosarelor de daună. Astfel, din cele 21.000 de dosare de daună pe care le avea deschise în perioada analizată de ASF (ianuarie 2015-iulie 2016), pentru 9.000 de dosare se înregistrau întârzieri la plată, iar în alte 2.000 de dosare au fost achitate parţial daunele, potrivit surselor din piaţă.

 

Întârzierile la plată, o mare problemă

De asemenea, pentru a întârzia plata despăgubirilor, compania a abuzat de procedura introducerii în cercetări pe motiv că există suspiciuni de fraudă. În acest fel, plăţile au fost întârziate cu până la 90 de zile. „O altă practică sesizată a fost programarea clienţilor la constatări în afara termenului legal de cinci zile lucrătoare, precum şi să nu răspundă la reconstatări în termen de trei zile lucrătoare”, conform surselor citate.

 

Subevaluarea daunelor şi a rezervelor

O altă problemă remarcată de ASF în urma controlului se referă la neînregistrarea rezervelor de daună în sistem (similar cu provizioanele la bănci), ceea ce înseamnă că a plătit despăgubiri din primele noi încasate. Ca să dea bine în cifre, compania a şi subevaluat de multe ori daunele şi, implicit, rezervele de daună. Surse din piaţă spun însă că acest comportament a fost constatat la Astra şi Carpatica, dar în loc să dispară, acesta este aproape generalizat.

După ieşirea companiilor Astra şi Carpatica de pe piaţa RCA, Asirom a ajuns să controleze circa 85% din aceasta.

 

Schemă de personal subdimensionată

Nu în ultimul rând, ASF a remarcat că Asirom are o schemă de personal subdimensionată şi un sistem informatic de gestionare a daunelor care nu se sincronizează cu cel al firmei specializate din cadrul VIG, Claim Expert, cu care lucrează toate firmele membre ale grupului austriac.

 

Au curs amenzile de la ASF

Pentru neregulile constatate, ASF a aplicat companiei de asigurări o amendă de circa 200.000 de lei şi, în paralel, a sancţionat cu câte 10.000 de lei trei directori. Aceştia sunt Octavian Bazon, responsabil de departamentul daune, Daniela Meghea, director adjunct, şi Juraj Lelkes, preşedinte şi director general. De asemenea, ASF urmează să le dea celor de la Asirom un plan de măsuri pe care să-l pună rapid în practică.

 

După dispariţia societăţilor Astra şi Carpatica, care erau liderii pieţei RCA, Asirom a preluat cea mai mare parte din clienţii acestora, reuşind să devină astfel noul lider

×