x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Exces de viteză la umplerea conturilor: 100 de milioane/lună

Exces de viteză la umplerea conturilor: 100 de milioane/lună

de Cristian Anton    |    24 Iun 2019   •   10:10
Exces de viteză la umplerea conturilor: 100 de milioane/lună

Aqua Parc SRL, o firmă din Neamţ judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, reuşeşte lovituri după lovituri cu bani publici. Doar luna aceasta a primit trei contracte în valoare de peste 110 milioane de lei, cel mai important venind de la Consiliul Judeţean Galaţi, pentru extinderea variantei ocolitoare a municipiului reşedinţă de judeţ. Patronul societăţii, Gheorghe Vlasie, este cumătrul baronului Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, şi inculpat pentru evaziune şi spălare de bani în dosarul firmei sale. În ultimii ani, Aqua Parc a primit lucrări de peste 310 milioane de euro de la stat.

 

Consiliul Judeţean Galaţi a atribuit pe 5 iunie 2019 contractul pentru extinderea şi modernizarea variantei ocolitoare a municipiului Galaţi, în urma unei licitaţii la care au participat 26 de firme, grupate în patru asocieri. Câştigătoare a fost declarată asocierea condusă de Aqua Parc SRL din Slobozia (judeţul Neamţ), din care mai fac parte încă 10 subcontractanţi. Valoarea totală a contractului este de 95.197.692,27 lei, fără TVA. Suma este mult mai mare decât întreaga cifră de afaceri pe 2018 a firmei câştigătoare, Aqua Parc SRL raportând pentru anul trecut un business de 8,2 milioane de lei, cu un profit net de 15,7 milioane lei, 160 de angajaţi, precum şi datorii de 20,2 milioane lei.

Trei într-o lună

Firma deţinută de Gheorghe Vlasie a cunoscut o creştere spectaculoasă datorită înţelegerilor sale cu statul, mărindu-şi cifra de afaceri de 84 de ori în ultimii 10 ani. Este, la această dată, în topul achiziţiilor publice din România, după ce a primit numai în luna iunie trei contracte: 13,4 milioane lei de la Serviciul Public Judeţean de Drumuri Bacău pe 4 iunie, 95,1 milioane de lei pentru varianta ocolitoare a Galaţiului pe 5 iunie şi 1,2 milioane lei de la Primăria Moineşti, pe 13 iunie.

Cifră

317 milioane de euro este valoarea contractelor primite de Aqua Parc SRL de la stat

De la începutul acestui an, Aqua Parc SRL a beneficiat de şapte contracte publice, cu o valoare totală de 127 milioane de lei. Ascensiunea firmei nemţene a coincis cu lucrările primite de la primării din Moldova, nu mai puţin de 133 de contracte în perioada 2007- 2019, din care jumătate prin încredinţare directă.  

Cumetrie cu folos

Succesul fulminant al Aqua Parc SRL poate fi explicat şi prin relaţia de rudenie existentă între patronul Gheorghe Vlasie şi baronul Ionel Arsene, liderul PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, unul din cei mai puternici social-democraţi din zona Moldovei, cei doi fiind cumetri. Arsene a fost considerat unul din cei mai apropiaţi lideri PSD ai fostului preşedinte Liviu Dragnea, familiile acestora petrecându-şi revelionul 2019 împreună la Sinaia, apoi o vacanţă în Maldive. Ionel Arsene este şi cel care l-a impus în 2018 la Ministerul Economiei pe Dănuţ Andruşcă, una din cele mai pitoreşti figuri care a trecut vreodată pe la o guvernare.

Circuit evazionist

Ascensiunea Aqua Parc SRL trebuie privită însă şi prin prisma acuzaţiilor de evaziune fiscală şi spălare de bani aduse unei firme care a rulat sute de milioane de euro din bani publici. În iunie 2016, DIICOT Neamţ a trimis în judecată 11 persoane, printre care şi Gheorghe Vlasie, dosarul aflându-se şi în prezent pe rolul Tribunalului Neamţ.

 

Gheorghe Vlasie este judecat pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani

Potrivit DIICOT, în perioada 2012- 2015, Vlasie „a aderat la gruparea infracţională organizată de către inculpaţii Trifan George şi Trifan Vasile (parteneri de afaceri- n.red.) şi s-a folosit de mecanismele evazioniste controlate de către aceştia, direct sau indirect prin intermediul inculpatului Mihai Stan, în scopul degrevării ilegale a SC Aqua Parc SRL de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite”. „În perioada 2013 – 2014, în calitate de administrator al SC Aqua Parc SRL şi SC Ştef Edil CDP SRL a înregistrat în contabilitatea societăţilor comerciale respective achiziţii cu caracter fictiv de la SC GTG Triumf Construct SRL, SC Theea Construct SRL, SC Green Presst Dinamic SRL şi SC Riana Agregate SRL, în sumă totală de 5.335.032,26 lei, fapt ce a condus la crearea unui prejudiciu bugetului de stat în sumă de 1.708.026,48 lei”, se mai arată în rechizitoriu. De asemenea, „în perioada 2013 – 2014, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a virat în conturile SC GTG Triumf Construct SRL, SC Theea Construct SRL, SC Green Presst Dinamic SRL şi SC Riana Agregate SRL, sumele corespunzătoare facturilor emise de aceste societăţi comerciale către SC Aqua Parc SRL şi SC Ştef Edil CDP SRL, sume care apoi au fost ridicate cash de către inculpaţii Trifan George, Trifan Vasile şi Mihai Toma”.

 

Procurorii spun că a furat milioane de la stat, dar politicienii se îngrămădesc să-i ofere lucrări din bani publici

 

×
Subiecte în articol: Aqua Parc SRL Gheorghe Vlasie