x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Falimentul Greciei îi trezește pe politicienii români

Falimentul Greciei îi trezește pe politicienii români

28 Iun 2015   •   22:54
Falimentul Greciei îi trezește pe politicienii români
Sursa foto: SIMELA PANTZARTZI/EPA

Intrarea Greciei în incapacitate de plată stârnește valuri de îngrijorare printre politicienii români. BNR dă asigurări că cetăţenii care au depozite în băncile greceşti nu au motive să se teamă, acestea fiind garanta­te de stat. Efectele pe termen lung, însă, ne-ar putea afecta economia. Europarlamentarul Victor Negrescu crede că preşe­dintele Iohannis, în calitate de reprezentant al României la Consiliul European, ar trebui să convoace CSAT pentru a analiza efectele crizei din Grecia asupra ţării noastre.

Acesta atrage atenţia că Grecia este cel de-al şaselea investitor străin pe piaţa româ­nească, cu 13,5 miliarde de euro injectaţi în economie. „Intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţi­onală şi sistemul bancar”, spune Negrescu. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, spune că intrarea în incapacitate de plată a Greciei a fost anticipată, Banca Naţională luând măsuri pentru ca acest eveniment să nu afecteze sistemul bancar românesc. Acesta a adăugat că băncile cu capital grecesc din România se supun legislaţiei din ţara noastră, depozitele de până la 100.000 de euro fiind gs termen lung, Suciu spune că totul ţine de evoluţia monedei euro în contextul unei even­tuale ieşiri din Zona Euro a Greciei.

Deja leul s-a depreciat uşor pe fondul crizei greceşti, efectul fiind resimţit de românii cu credite în euro. O depreciere a euro în raport cu alte valute, dacă Grecia iese din Zona Euro, ar afecta şi România, dată fiind relaţia de dependenţă între economia noastră şi cea europeană, spun specialiştii. Decizia guvernului elen de a nu accepta condiţiile creditorilor europeni, care echivalează cu intrarea în incapacitate de plată, a dus la retrageri de miliarde de euro din băncile g Banca Centrală Europeană va înceta să mai asigure asistenţa de urgenţă cu lichi­dităţi, care ţine în viaţă băncile din Grecia, fiind de aşteptat să se aplice un plafon privind suma maximă care poate fi retrasă.

×