Doctorul FMI care a diagnosticat şi a tratat economia românească, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, le-a spus râzând românilor că economia ar putea muri, deşi operaţia a reuşit. „Nu aş vrea să fiu în situaţia doctorului care face o operaţie grea şi anunţă apoi familia. Am o veste bună şi una proastă. Operaţia a fost un succes, dar pacientul a murit”, a glumit Franks cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor.
Şeful misiunii FMI în România susţine că absenţa creşterii economice este marea dezamăgire acum, când acordul în valoare de un miliard de euro dintre Guvernul român şi FMI, UE şi Banca Mondială se apropie de sfârşit.
Reprezentantul FMI le-a explicat sindicaliştilor şi reprezentanţilor patronilor ceea ce scrie în orice carte de economie, şi anume că economia creşte în special prin creşterea productivităţii muncii şi utilizarea eficientă a forţei de muncă şi a investiţiilor. Acesta a mai spus că productivitatea poate fi crescută printr-o mai bună organizare, prin ridicarea nivelului de pregătire a forţei de muncă şi prin modernizarea echipamentelor.
Pentru îmbunătăţirea infrastructurii este necesară ridicarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene, care pot genera investiţii fără să crească deficitul bugetar, a subliniat Jeffrey Franks, conform celor prezenţi la întâlnire.
Totuşi, dincolo de aceste teorii, realitatea este că Guvernul Boc nu a luat nici o măsură menită să susţină creşterea economică, din contră, au fost luate măsuri care nu aveau cum să conducă la revenirea economiei. Majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la scăderea consumului, deci la o cerere internă mai mică pentru firmele româneşti. Investiţiile economice spre România s-au oprit ca urmare a crizei mondiale. Guvernul nu a făcut nimic să încerce să atragă aici investitorii, nu a scăzut impozitele sau taxele. Nici nu a putut, pentru că programul FMI prevede deficit bugetar foarte strict. Nici firmele româneşti nu au fost ajutate de stat ca să poată să-şi păstreze angajaţii, cu toate că taxele pe forţa de muncă sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.
De altfel, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că mesajul FMI a fost că acesta nu a cerut Guvernului să modifice Codul muncii sau „taxa unică”, ci o dezvoltare a economiei, „o îmbunătăţire a reţetei”.
„S-a discutat problema că FMI nu a cerut niciodată taxa unică, că este de acord că sistemul de impozitare pe salariu creează deficit la bugetul statului şi trebuie acoperit prin alte modificări”, a spus Hossu.
Aceasta nu este singura glumă pe care şeful misiunii FMI a făcut-o. „Ne-a arătat un mineralier care era răsturnat, ne-a zis că asta era economia românească acum doi ani, iar după aceea, imaginea a doua, România era un mineralier cam ruginit, dar funcţionabil. Aşa, pe linia de plutire. Apoi ne-a arătat viitorul, o şalupă de viteză, dar foarte mică. Colegii chiar au făcut glume că nu încăpem toţi în şalupă, dar eu am înţeles ce-a vrut să spună. Franks s-a referit la faptul că economia României trebuie să decoleze”, a povestit Cezar Coraci, preşedintele asociaţiei patronale UGIR-1903, după întâlnirea cu FMI.
„Unul dintre colegi a pus o întrebare foarte bună, dacă majorarea TVA a adus creşteri la buget, iar dumnealui (n.r. – Franks) a recunoscut că nu s-a înregistrat acest lucru. A spus şi dânsul că şi-ar dori o ţară cu o fiscalitate mai redusă, însă mingea este în curtea Guvernului”, a mai adăugat Coraci.