x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inițiativa celor Trei Mări va pompa bani grei în România

Inițiativa celor Trei Mări va pompa bani grei în România

de Dan Straut    |    28 Oct 2020   •   08:38
Inițiativa celor Trei Mări va pompa bani grei în România

Reprezentanții la vârf ai mediului de afaceri din țările membre ale Inițiativei celor Trei Mări (I3M), printre care și România, reuniți zilele acestea la Tallinn, în Estonia, au pe masa negocierilor crearea unui fond de investiții care va finanța marile proiecte comune de infrastructură. Suma adunată până acum este de „doar” 500 de milioane de euro, dar ținta capitalizării fondului este de 5 miliarde de euro. Proiectele vizează, între altele, o autostradă care va lega cele trei mări (Baltică, Neagră și Adriatică), supranumită Via Carpatia, crearea de infrastructură pentru transportul de energie și gaze, ca și proiecte cibernetice. Partenerii strategici ai I3M sunt SUA și UE, iar România se numără printre marii beneficiari ai acestor investiții.

 

După anunțul recent al ambasadorului SUA în România, Adrian Zuckerman, potrivit căruia americanii ne vor sprijini în construcția unei autostrăzi ce va lega Marea Neagră de Polonia, străbătând Moldova (regiune care stă extrem de prost la capitolul infrastructură), acum se anunță și autostrada Via Carpatia. În România, această șosea de viteză va avea două ramuri: una de peste 500 de kilometri care va traversa vestul țării, de la Oradea la Calafat (după care va continua spre Grecia, prin Bulgaria), și cealaltă, de peste 700 de kilometri, care va traversa țara și va ajunge pe litoralul românesc.

 

Cum se vor împărți banii

 

Sursele de finanţare ale fondului de investiții I3M provin din partea instituţiilor fondatoare, BGK şi EximBank România, la care se vor adăuga investitori naţionali și/sau supranaţionali din ţările regiunii și cei instituţionali din întreaga lume, cu asistenţă tehnică din partea Băncii Mondiale, BEI și BERD.

Fondul va funcționa ca garant pentru investițiile din regiunea celor trei mări, unde necesarul alocărilor se ridică la ordinul sutelor de miliarde de euro. Spre exemplu, 165 de miliarde de euro ar trebui să fie alocaţi reabilitării infrastructurii de transport rutier, 100 de miliarde - către modernizarea căilor ferate, 13 miliarde pentru căile maritime şi fluviale şi 11 miliarde pentru transportul aerian. Investiţiile necesare în energie în această regiune ce ar trebui realizate până în anul 2030 (reţelele de transport al energiei electrice și gazelor naturale) se ridică la 88 de miliarde de euro, iar cele pentru infrastructura digitală însumează 160 de miliarde de euro.

 

Ce țări participă la Inițiativa 3M

 

În total sunt 12 state membre UE între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică implicate în prezent în Inițiativa celor Trei Mări: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și

Slovenia. Partenerii săi cheie sunt Germania, Uniunea Europeană și SUA. Țările 3M găzduiesc 111 milioane de oameni.

 

 

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări va susţine şi suplimenta programele finanţate cu fonduri europene

×