x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Liber la executări silite la CEH

Liber la executări silite la CEH

de Adrian Stoica    |    05 Mai 2016   •   10:30
Liber la executări silite la CEH
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Decizia de marţi a Curţii de Apel Alba Iulia prin care a anulat starea de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar putea băga în faliment această companie strategică pentru sistemul energetic. Ieşit de sub protecţia Legii insolvenţei, CEH se va confrunta cu o avalanşă de cereri de executări silite din partea băieţilor deştepţi din Valea Jiului.

Revenirea la situaţia de dinaintea declarării stării de insolvenţă lasă coplexul fără protecţie în faţa creditorilor, iar aceştia vor trece imediat la executări silite. În această situaţie, CEH riscă să rămână, în scurt timp, fără nimic prin curte şi prin conturi. „ Din punct de vedere economic şi social decizia judecătorilor este o catastrofă. Creditorii vor executa cu sălbăticie tot ce vor prinde. Sunt blindaţi cu titluri executorii, au facturi neachitate şi necontestate de debitor. Este o victorie a băieţilor deştepţi din Valea Jiului care de ani de zile, într-o complicitate cu responsabilii de acolo, s-au îmbogăţit de pe urma contractelor umflate”, susţine avocatul Remus Borza, reprezentantul firmei de insolvenţă Euro Insol.

 

”Decizia lasă fără protecție compania pentru cel puțin 30 de zile, cât durează rejudecarea sentinței. În acest timp băieții deștepți ar putea lăsa acum fără bani și fără patrimoniu unitatea” Remus Borza, reprezentantul Euro Insol

Remus Borza susţine că judecătorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au căzut într-o capcană, dar unitatea se va întoarce până la urmă în insolvenţă pentru că această stare există de fapt.

Surprinzător este faptul că cererea de anulare a stării de insolvenţă a fost depusă de reprezentanţii unui sindicat. „ Motivaţia acestui demers ar putea fi explicată prin faptul că administratorul judiciar decisese renegocierea contractului colectiv de muncă în sensul diminuării drepturilor băneşti. Totuşi, reprezentanţii sindicatului Noroc bun ori nu au înţeles ce este insolvenţa ori urmăresc alte lucruri pentru că acum angajaţii riscă să nu mai primească niciun salariu”, ne-au declarat surse apropiate CE Hunedoara.

CEH are datorii acceptate de către administratorul judiciar de peste 1,3 miliarde de lei, din care 477 sunt către bugetele statului.

 

 

×