x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Livezile de vișini și cireși, cele mai afectate de temperaturile scăzute

Livezile de vișini și cireși, cele mai afectate de temperaturile scăzute

25 Apr 2017   •   14:38
Livezile de vișini și cireși, cele mai afectate de temperaturile scăzute

Livezile de cireşi şi vişini au fost cele mai afectate de temperaturile scăzute din ultima perioadă, existând riscul ca producţia să fie redusă cu circa 15%, potrivit datelor comunicate marţi de către şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Nuţu Tabără. 

"A fost bine că nu am avut parte de zăpadă şi îngheţ la sol frecvent, dar sigur că frigul acesta consecutiv, de câteva zile şi-a pus amprenta la cireş, la vişin. În rest, la măr, gutui nu au fost probleme. S-ar putea să fie o diminuare cu un 10-15%, dar şi acolo punctual, pentru că diferă de la loc la loc. În mod cert vor fi producţii de fructe, anul acesta, îndestulătoare, chiar spre bine, cu excepţia la vişin, cireş, unde câteva soiuri sunt mai afectate", a declarat Tabără. 

În ceea ce priveşte livezile de măr, şeful Direcţiei Agricole spune că principala problemă este dată de faptul că nu s-a făcut polenizarea, din cauza frigului. 

Până la această dată, niciun producător agricol din judeţul Bistriţa-Năsăud nu a făcut solicitare către Direcţia pentru Agricultură pentru a se constata stare de necesitate sau de calamitate ca urmare a temperaturilor scăzute, astfel încât să primească ajutoare de minimis de la stat. 

În judeţul Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare doar în zona montană, în localităţile de la poalele Munţilor Ţibleşului, Rodnei şi Bârgăului. 

AGERPRES

×