x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Gutuia, fructul de toamnă cu proprietăți incredibile asupra sănătății

Gutuia, fructul de toamnă cu proprietăți incredibile asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2024   •   19:00
Gutuia, fructul de toamnă cu proprietăți incredibile asupra sănătății

Gutuile sunt fructele vedeta ale toamnei. Pe langa aroma lor deosebita, ele sunt un medicament natural, care amelioreaza numeroase afectiuni.

Gutuia este un fruct potrivit pentru prepararea gemurilor și jeleurilor. Consumată crudă, gutuia nu este tocmai plăcută, din cauza prezenței ridicate a fibrelor alimentare, astfel că e greu și dificil de mușcat. De fapt, gutuia este folosită, în cea mai mare parte, gătită. Dacă totuși, vrei să consumi gutuia crudă, așteaptă câteva zile după recoltare, când maturarea este completă.

Gustul acru al gutuii este dat de acidul malic, în timp ce taninurile îi accentuează aciditatea. Există două soiuri principale: maliforme (în formă de măr) și în formă de pară: ambele se coc între septembrie și octombrie.

Principala calitate a gutuii este bogăția pectinei, o fibră dietetică solubilă, cu proprietăți de îngroșare, stabilizare și gelatinizare. Pectina, datorită caracteristicilor sale, ajută la menținerea sub control a nivelului de colesterol și zahăr din sânge și, prin urmare, este un ajutor valid în prevenirea patologiilor cardiovasculare.

Gutuia are proprietăți emoliente, antibacteriene, întărește sistemul imunitar și este utilă în caz de anemie cauzată de un deficit de fier, dacă este consumată crudă și proaspătă. De beneficiile gutuii se bucură și pielea noastră. Semințele, datorită conținutului de mucilagiu, hidratează pielea și previn ridurile. Sucul de gutui, pe de altă parte, ajută în caz de piele grasă: trebuie doar să-ți cureți fața de două ori pe zi, cu ajutorul unei dischete de bumbac îmbibate în sucul acestui fruct. Acest lucru te va ajuta și în cazul porilor măriți, vei obține o piele mai fină.

×
Subiecte în articol: gutuia fruct toamna proprietati sanatate