x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Neregulile de la Astra nu sunt publice

Neregulile de la Astra nu sunt publice

de Daniela Ivan    |    11 Feb 2014   •   09:56
Neregulile de la Astra nu sunt publice
Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul instituţiei

Un document intern al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a ajuns în presă, arată că instituţia de supraveghere a pieţei asigurărilor suspectează Astra Asigurări că a subestimat daunele pe care ar putea să le plătească. Totodată, există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, potrivit raportului ASF, citat de mediafax.ro. Cu toate astea, reprezentanţii ASF susţin că nu există “până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF”. Celelalte documente, cele interne, “nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente”.

Riscuri peste riscuri


Rezervele constituite de Astra au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane, se arată în raportul intern al ASF. Problema este că necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, în cazul unei catastrofe, iar Astra a transferat “defectuos” riscul unei catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re ­ Insulele Cayman şi piaţa CSI). În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări “nontradiţionale”, fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru “cosmetizarea” situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari. Falimentul Astra ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra se enumeră Aeroportul “Henri Coandă”, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române, flota maritimă a Group Grimald, potrivit Mediafax.ro.

ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl. Cu alte cuvinte, acţionarul majoritar Dan Adamescu şi-a mutat bani de pe o firmă pe alta.

ASF nu a anunţat DNA

ASF nu neagă existenţa acestui document de lucru, însă precizează că acesta nu a fost analizat, adoptat sau aprobat. “Nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF”, se arartă într-un comunicat transmis redacţiei. Pe de altă parte, comunicatul ASF mai arartă că “documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente”. Mai mult, ASF spune că nu a sesizat DNA.

Proprietarul Astra, Dan Adamescu, a declarat că este “un foc de paie, stilul balcanic” şi că la compania de asigurări nu sunt probleme. Acesta a mai spus că există doar controale de rutină derulate de ASF la compania de asigurări şi că se aşteaptă ca ASF şi BNR să dezmintă informaţia privind sesizarea DNA.

“Staţi puţin, asteptaţi, să vedeţi că ASF trebuie să dezmintă, şi BNR trebuie să dezmintă, pentru că nu pot sta cu chestia asta. Aşteptaţi. Şi noi aşteptăm”, a spus Adamescu.

×