x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) Ingineria genetică stă la baza producției-record

(P) Ingineria genetică stă la baza producției-record

de Diana Scarlat    |    20 Mar 2018   •   08:54
(P) Ingineria genetică stă la baza producției-record

Ultimii ani au adus producții-record în agricultură, iar creșterea de la un an la altul arată că România redevine un jucător important pe piața internațională. Recoltele-record au, însă, și o explicație științifică, pentru că rezultatele au fost obținute și cu ajutorul ingineriei din acest domeniu, celor mai noi descoperiri și investiției în noiletehnologii. Dr. ing. Mihai Mirițescu, directorul general al companiei Saaten Union România, spune ce anume stă la baza creșterii productivității și care este rolul culturilor controlate, pentru rezultatele care au adus România pe poziții de top pentru mai multe culturi.

 

Jurnalul: Ce ne puteți spune despre producțiile obținute prin folosirea ingineriei genetice?

Dr. ing. Mihai Mirițescu: Așa cum am afirmat în numeroase rânduri, numai prin genetică se asigură un spor de producție de 30%. Diferența de 70 de procente este împărțită între tehnologiile utilizate și condițiile climatice. Dacă fermierul alege o genetică performantă încă din start, el s-a asigurat cu o producție de 30% din potențialul soiului sau hibridului cultivat. Orice intervenție benefică în tehnologie aduce un spor de producție. Avem soiuri de grâu care în zona de sud-est a României au dat producții, în 2016, de peste 10 tone la hectar. Avem hibrizi performanți de floarea-soarelui, cu producții de peste 4.500 kg/ha, de porumb, cu peste 13.000 kg de boabe/ha. Avem și hibrizi de rapiță.

 

Ce ar trebui să cunoască agricultorii români despre genetica Saaten?

Dacă ne referim strict la produsele noastre, la ora actuală suntem compania cu cel mai vast portofoliu de produse. Și aici mă refer la culturile de toamnă unde avem soiuri de grâu, orz, orzoaică, triticale, secară, hibrizi de rapiță, dar și hibrizi de grâu. La culturile de primăvară avem de la orzoaică de primăvară la ovăz, grâu de primăvară, porumb, floarea-soarelui, mazăre, soia, lucernă, cât și rapiță de primăvară. Practic, orice sămânță de care are nevoie fermierul o poate găsi în portofoliul nostru.

 

De ce ar alege fermierii anumite produse de pe această piață, în detrimentul altora?

Soiurile și hibrizii care trec de testul de verificare și care dau producții performante sunt selectați pentru promovare și vânzare. Aducem semințe din categoriile biologice superioare, apoi le multiplicăm la fermierii care sunt colaboratorii noștri, pentru a le oferi spre vânzare tot în România.

Avem stațiile proprii de condiționare și calibrare a semințelor. În felul acesta știm în orice moment calitatea semințelor produse din genetica noastră. Și, nu în ultimul rând, vindem aceste semințe nu numai în România, ci și în țările vecine, precum Bulgaria, Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Rusia și altele. Practic, noi  suntem un centru de activitate al companiei-mamă, în sud-estul Europei.

 

Înseamnă că România devine, astfel, un furnizor important entru celelalte piețe?

Da, putem spune că prin firma noastră, România devine un actor important pe această piață. Față de alte companii care importă semințe, noi preponderent producem semințe și le exportăm în sud-estul Europei, dar și în țări din afara UE, precum Ucraina, Moldova, Rusia, Transnistria, Kazakstan și altele. Cred că suntem singura firmă care exportă semințe produse în România către zona țărilor din fosta Uniune Sovietică. Acest lucru îi ajută și pe partenerii noștri, cultivatorii români, care înregistrează o creștere a plusvalorii în fermele lor, plusvaloare dată de prețul obținut pentru producerea de semințe.

                                                      

Cât de importante sunt cifrele la export și cum ne poziționăm, ca țară, față de ceilalți mari actori din acest domeniu?

Dacă ne referim strict la activitatea de export, aceasta se află în continuă creștere, pe de o parte datorită introducerii de noi hibrizi și soiuri productive în țările în care ne desfășurăm activitatea, dar și datorită creșterii calității semințelor noastre. În ultimii ani am căutat să îmbunătățim activitatea de export, prin diferite metode care au determinat o creștere a activității de export, în ultimi trei ani, cu peste 20%.

 

Cu un capital social 100% german, Saaten Union și-a deschis porțile în forma actuală încă din anul 1992, după ce a activat și înainte de 1989 în România, numai în domeniul producerii semințelor.

×
Subiecte în articol: Saaten Union Romania