x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parlamentul se reuneşte luni pentru a vota reducerea CAS

Parlamentul se reuneşte luni pentru a vota reducerea CAS

de Daniela Ivan    |    17 Aug 2014   •   20:50
Parlamentul se reuneşte luni pentru a vota reducerea CAS
Sursa foto: Octav Ganea/Octav Ganea / Mediafax
Liviu Voinea: Există spaţiu fiscal pentru scăderea contribuţiilor de asigurări sociale, spune ministrul pentru buget
Parlamentarii sunt aşteptaţi luni să se întoarcă din concediu pentru a vota legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie.

Legea a fost retrimisa în Parlament de Traian Basescu pe motiv că nu sunt specificate sursele din care vor fi acoperite sumele necesare. Daca Parlamentul va decide sa o voteze, presedintele este obligat sa o promulge.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, consideră că există spaţiu fiscal pentru reducerea CAS în condiţiile în care primul semestru s-a încheiat cu un deficit de 0,5% şi s-a făcut “o consolidare fiscală, chiar agresivă”.

“Legat de CAS, pot să vă spun strict pe zona mea de responsabilitate că există spaţiu fiscal pentru aceasta. S-a terminat semestrul I cu un deficit de 0,5%, adică s-a făcut consolidare fiscală şi chiar agresivă. Până la sfârşitul anului avem voie, în acordul cu partenerii internaţionali, să facem deficit de 2,2% din PIB. La sfârşitul lui iulie, datele preliminare arată un deficit şi mai mic, undeva la 0,3%-0,27%. Asta înseamnă că există spaţiu fiscal în ultimele luni ale anului pentru anumite măsuri de relaxare fiscală, dar acestea trebuie să fie sustenabile şi în anii care vin”, a adăugat Liviu Voinea, la un post de televiziune.

Legea a stârnit deja numeroase controverese, chiar in ultima declaraţie de presa, Băsescu acuzandu-i atat pe cei de la putere cat si pe cei din opoziţie că au sprijint această lege din motive electorale. Potrivit declaraţiilor premierului Victor Ponta din luna iulie, măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator ar putea fi aplicată începând cu 1 octombrie. Beneficiile create de această măsura ar fi crearea a 700.000 de noi locuri de muncă, creşterea investiţiilor străine şi recuperarea de arierate ale firmelor la buget.

Nu e recesiune

Legat de încetinirea creşterii economice care a avut loc în ultimul semestru, Voinea a spus că este prea devreme să spunem că România a intrat în recesiune, deoarece datele privind primul trimestru sunt mult prea volatile şi vor mai fi modificate pe măsură ce vor apărea cifrele pentru următoarele două trimestre.” Eu rămân la părerea că nu este recesiune. Este într-adevăr o încetinire a ritmului de creştere economică, dar la şase luni 2014, faţă de primele şase luni din 2013, avem o creştere de 2,6%. Da, este mai mică decât creşterea de la sfârşitul anului trecut, de 3,5%, deci din acest punct de vedere este o încetinire a ritmului de creştere economică”, a spus Voinea.

×