x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie „Marile performanţe” ale Fiscului nu potolesc foamea de bani a bugetului

„Marile performanţe” ale Fiscului nu potolesc foamea de bani a bugetului

03 Sep 2018   •   10:00
„Marile performanţe” ale Fiscului nu potolesc foamea de bani a bugetului
Sursa foto: Victor Stroe

Fiscul se laudă că a reuşit să adune în luna iulie 26,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cel mai mare record de încasări din toată istoria instituţiei. Nu spune însă şi faptul că, după şapte luni, veniturile bugetului general consolidat reprezintă numai 17% din PIB, în condiţiile în care în majoritatea anilor au fost de peste 18% din PIB, în acelaşi interval de timp. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu neagă “performanţele” ANAF, dar spune că meritul nu este al instituţiei de control.

Eugen Teodorovici i-a cerut șefului ANAF, Ionuț Mișa, într-o scrisoare, să se angajeze „ferm” că va colecta în ultimele luni ale anului venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei față de cele prevăzute în proiectul de rectificare bugetară. În acest context, ca să nu fie ţap ispăşitor pentru neîncadrarea în deficitul bugetar, Mişa nu va avea de ales şi va trebui să pună biciul pe inspectorii din subordine, ca să declanşeze controale pe bandă rulantă şi să facă rost de cele 2,4 miliarde de lei. Banii ar trebui adunaţi din TVA și accize, potrivit scrisorii obținute de Profit.ro. Fără aceşti bani, Guvernul Dăncilă nu se va putea încadra în ţinta de deficit bugetar decât dacă taie la sânge din cheltuielile bugetare în ultimele luni ale anului. "Necesitatea suplimentării programului propus spre rectificare pe anul 2018 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei impune recuperarea nerealizărilor existente la nivelul programat inițial pentru TVA și accize în vederea încadrării în ținta de deficit anuală de 3% și în asigurarea implementării la termen a programului de guvernare", potrivit documentului citat de Profit.ro.

 

Veniturile ca procent din PIB sunt în picaj

Fiscul a elaborat un document prin care se laudă cu trei recorduri absolute pe care le-a atins în luna iulie a acestui an, despre care spune că

sunt rezultatul aplicării unui program de guvernare foarte bun, dar, în egală măsură, sunt şi rezultatul unui efort colectiv al celor 24.000 de angajați ai instituției. ANAF susţine că în luna iulie a realizat cele mai mari venituri lunare din toată istoria sa – 26,8 miliarde lei - şi că a fost realizată cea mai mare depășire a programului de încasări venituri bugetare de la înființarea ANAF – plus 2,9 miliarde de lei. În plus, Fiscul mai spune că în ultimele şapte luni a fost restituit cel mai mare volum al TVA din existența Fiscului, şi anume 10,24 miliarde de lei.

“Performanţele” ANAF nu sunt atât de extraordinare dacă le raportăm la PIB.

Execuţia bugetară la şapte luni din 2018 ne arată că aşa-zisele încasări-recod reprezintă numai 17% din PIB, în condiţiile în care în anul 2013 au fost de 18,3%, în 2014 de 18,5%, iar în 2015 de 18,6%. Desigur, procentele fiind dintr-un PIB mai mic, şi încasările efective au fost mai mici valoric, comparativ cu acest an.

 

Documentul nu l-a impresionat pe Eugen Teodorovici, care a ţinut să atragă atenţia lui Mişa că performanţa nu e meritul ANAF. Programul a fost depășit de ANAF cu 4,9 miliarde de lei în primele șapte luni, i-a scris Teodorovici lui Mişa, ca urmare a veniturilor mai mari determinate de creșteri salariale, a veniturilor nefiscale, a încasărilor din dividende de la companiile de stat și a vărsămintelor din profitul BNR.

Comparativ cu luna iulie a anului trecut, veniturile strânse de ANAF pentru stat sunt mai mari cu 5 miliarde de lei. Autoritățile au anunțat deja un deficit bugetar de 1,3% pentru primele șapte luni ale anului, în scădere față de 1,6% în primele șase luni, inclusiv ca urmare a încasărilor bune din luna iulie.

 

Buget sub presiune

Analiştii economici susţin că problemele bugetului nu sunt încasările, ci cheltuielile prea mari comparativ cu veniturile. “Nivelul prevăzut în propunerea de rectificare bugetară pentru cheltuielile de personal ale

bugetului general consolidat, 86,2 miliarde de lei, respectiv 9,1% din PIB, depășește plafoanele definite de Legea nr. 269/2017 atât pentru cuantumul nominal - cu 5,1 miliarde lei -, cât și pentru cel exprimat ca procent din PIB, cu 0,2 puncte procentuale”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. În plus, o analiză recentă a Consiliului Fiscal arată că nivelul încasărilor este mult supraevaluat. “Consiliul Fiscal are rezerve față de nivelul propus în cazul veniturilor din TVA și accize, apreciind că revizuirile descendente operate apar drept insuficiente și considerând drept probabilă eventualitatea în care veniturile realizate ar fi cu circa 2 miliarde de lei mai mici decât estimările actualizate”, se arată în documentul citat.

×
Subiecte în articol: anaf buget