După un vot marcat de huiduieli și proteste în Adunarea Națională, 331 din cei 577 de parlamentari francezi au votat pentru demiterea prim-ministrului Michel Barnier, într-un vot de neîncredere, după ce acesta a încercat să impună un buget auster pentru a reduce deficitul enorm al țării.
Odată ce Barnier va demisiona oficial, el va deveni prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Republicii Franceze moderne și primul care a fost destituit de parlament din 1962 încoace.
Haosul politic a determinat un număr tot mai mare de parlamentari să ceară demisia lui Macron, ale cărui mandat se încheie în 2027. O asemenea mișcare ar fi aproape fără precedent în politica franceză modernă.
Într-un discurs înainte de vot, liderul extremei drepte Marine Le Pen a declarat, potrivit Politico, că Macron „va sacrifica soarta Franței din cauza vanității sale” dacă nu va face un pas înapoi. „Emmanuel Macron a atacat fundațiile națiunii în ultimii șapte ani”, a spus Le Pen, stârnind aplauze din partea susținătorilor săi, care încercau să acopere huiduielile venite din partea susținătorilor lui Barnier.
„Numai el poate scoate țara din criza în care se află [prin demisia sa].”
Vorbind în numele Frontului Popular de Stânga, Éric Coquerel, președintele comisiei de finanțe din Adunarea Națională, a spus că Macron „trebuie să asculte apelurile pentru demisia sa care vin din toate colțurile.” „Astăzi votăm pentru a condamna guvernul dumneavoastră, dar mai presus de toate, tragem clopotul de înmormântare al unui mandat: cel al președintelui,” a adăugat Coquerel.
Pe măsură ce criza, generată în mare parte de apelul pripit al lui Macron pentru alegeri anticipate în această vară, a atins apogeul, președintele a rămas pe margine. El a sosit înapoi la Palatul Élysée din Arabia Saudită doar înainte de colapsul guvernului său și acum va trebui să preia el însuși conducerea, începând cu propunerea unui nou prim-ministru care să salveze situația și să demonstreze că a doua mare economie a UE nu a devenit neguvernabilă.
Barnier însă a acuzat parlamentarii de iresponsabilitate pentru că au adus guvernul său la colaps. „Nu pot accepta ideea că destabilizarea instituțională ar putea fi obiectivul care reunește o majoritate de parlamentari într-un moment în care țara noastră se află într-o criză morală, economică, financiară și civică profundă,” a spus Barnier înainte de vot.
Totuși, nu există nimic care să sugereze că va fi mai ușor să formezi un guvern capabil să câștige sprijinul unui parlament divizat pe trei părți decât acum trei luni. Dizolvarea parlamentului nu este, de asemenea, o opțiune, deoarece Macron nu poate convoca alegeri noi până în vara anului 2025.
Pe termen scurt, Franța se pregătește pentru teritoriu necunoscut, scrie Politico. Țara va intra aproape cu siguranță în noul an fără un buget, iar în timp ce Barnier ar putea fi solicitat să rămână în funcția de interimar și să pună în aplicare legi de urgență, astfel de măsuri nu vor face nimic pentru a reduce deficitul – în prezent estimat la 6,1% din PIB – care a îngrijorat piețele financiare și a atras critici din partea Bruxelles-ului.
(sursa: Mediafax)