x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ponta: Engleza preşedintelui mă duce în confuzii

Ponta: Engleza preşedintelui mă duce în confuzii

de Daniela Ivan    |    15 Iul 2014   •   18:33
Ponta: Engleza preşedintelui mă duce în confuzii
Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin tratatul pe care domnul Băsescu l-a semnat, a declarat premierul

Consultarea dintre preşedinte şi premier pe tema reducerii CAS cu 5 puncte procentuale s-a transformat într-o discuţie despre Obiectivul bugetar pe termen mediu. Deja celebrul MTO (Medium Term Objective). Ce legătură are reducerea CAS cu “MTO-ul”? Premierul susţine că preşedintele Traian Băsescu “făcea confuzii grave între PIB şi puncte procentuale de reducere a CAS, între cât este produsul intern brut al României şi care este influenţa”. Premierul a mai spus că preşedintele nu cunoaşte “abecedarul fiscal-bugetar” şi nu era cazul ca el să îi predea acestuia o lecţie.

Mai mult, Ponta a mai adăugat că “nu are nicio treabă preşedintele cu date şi cifre concrete, este treaba Guvernului şi Guvernul răspunde în faţa Parlamentului”.

Premierul a dat de înţeles că iniţial nici nu a înţeles la ce se referea Băsescu cu MTO-ul din cauza accentului cu care vorbeşte preşedintele limba engleză. “Accentul domnului Băsescu mă bagă întotdeauna în ceaţă. Ştiam foarte bine care sunt obligaţiile asumate de România prin tratatul pe care domnul Băsescu l-a semnat, după părerea mea, împotriva intereselor României, însă limba engleză a domniei sale mă duce întotdeauna în confuzie, recunosc. Poate nu ştiu eu destul de bine engleză sau poate are dânsul un accent special”, a declarat Ponta.
Pe de altă parte, preşedintele a spus că nu prea a avut succes la consultările cu premierul Victor Ponta pe tema reducerii CAS cu cinci puncte procentuale. Acesta a mai adăugat că echipa Ponta-Petrescu a fost “foarte nepregătită”, cei doi având o abordare politică în discuţii şi argumentând “cu lozinci, nu cu cifre”.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au avut luni consultări la Palatul Cotroceni timp de aproximativ o jumătate de oră pe tema ultimelor modificări aduse Codului fiscal. La aceste consultări a participat şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu.

Cum se spune corect: MeTeO sau eMTeO?

“Avem şi MTO-ul”, i-a zis Băsescu lui Ponta. După care a completat: “MTO-ul, avem şi MTO-ul, care mai înseamnă vreo 6 miliarde”. De fapt ce e MTO-ul şi cum se pronunţă el: MeTeO sau eMTeO ? Dacă preşedintele i-ar fi zis întregul nume şi nu doar cum e prescurtat în “slang”-ul economiştilor, trebuia să-i zică Medium Term Objective. Adică: midiăm-tărm-objectiv. Aşadar, obiectivul nostru pe termen mediu e să ajungem cu deficitul structural la 1% din PIB. Asta i-a spus preşedintele Băsescu premierului Ponta prin: “MTO-ul, avem şi MTO-ul”. Sigur, ne-am obişnuit să funcţionăm mereu pe bază de deficite, care sunt mascate prin deprecierea monedei. Ar fi de preferat însă să pornim de la premisa naturală de a nu avea deficit structural – care “trădează” o proastă gestionare a economiei –, ci doar excedent ciclic în perioada de boom şi deficit ciclic în cea de recesiune. Şi atunci n-ar mai fi nevoie ca politica monetară să ajusteze dezechilibrul. Iar dacă n-am avea deficit structural, ci doar un sold ciclic – prin care se reglează curba de randamente suverane –, atunci s-ar vedea că excedentul din perioada de boom se materializează în formare brută de capital şi economisire netă. Pentru că, dacă ai deficit structural, cursul forţează încadrarea în ţintă erodând tocmai investiţiile şi economisirea. (Ionuţ Bălan)

×