x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vot final: avem buget. Ce facem cu el

Vot final: avem buget. Ce facem cu el

de Daniela Ivan    |    08 Feb 2017   •   19:20
Vot final: avem buget. Ce facem cu el
Sursa foto: DIANA OROS

Parlamentul a adoptat ieri proiectele de lege privind bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2017. A fost adoptat cu 208 voturi favorabile şi 105 "împotrivă", iar cel al asigurărilor sociale cu 208 "pentru" şi 107 "împotrivă". Senatorul PNL Florin Cîţu a precizat că parlamentarii liberali au votat împotrivă.

Bugetul pentru anul 2017 este configurat pe un cadru macroeconomic cu o valoare a PIB de 815,195 miliarde lei şi pe o creştere economică de 5,2%.

Deficitul bugetar cash este estimat la 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,98% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", a afirmat Grindeanu, în plenul reunit al Parlamentului.

Premierul a mai declarat că, pentru prima dată, bugetul adoptat de plenul Parlamentului este unul axat pe proiecte, depăşindu-se astfel un tip de "filozofie contabilă", respectiv "bugetul de stat de tip contabil".

Atingerea obiectivelor de creştere economică de 5,2% în condiţiile încadrării într-un deficit bugetar de maximum 3% impune intensificarea eforturilor de creştere a capacităţii de colectare a veniturilor bugetare şi realizarea fără abateri a programului de investiţii propus, susţine AmCham România, într-un comunicat de presă.

" Noi, pentru prima dată, am finanţat prin acest proiect de buget programele cu care am venit în faţa cetăţenilor în programul de guvernare ", a afirmat Grindeanu

×