x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea CAS rămâne blocată la Cotroceni. Ponta: Discuţia nu a avut sens. Băsescu a avut un ton „bădărănesc“ la adresa ministrului Finanţelor

Reducerea CAS rămâne blocată la Cotroceni. Ponta: Discuţia nu a avut sens. Băsescu a avut un ton „bădărănesc“ la adresa ministrului Finanţelor

de Vali Blanaru    |    14 Iul 2014   •   21:35
Reducerea CAS rămâne blocată la Cotroceni. Ponta: Discuţia nu a avut sens. Băsescu a avut un ton „bădărănesc“ la adresa ministrului Finanţelor

Consultările pe tema legii privind reducerea CAS dintre preşedintele Traian Băsescu cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, au eşuat. Întâlnirea s-a încheiat după aproximativ o jumătate de oră. „Ne-am certat!“, a rezumat premierul Ponta rezultatul întâlnirii de ieri de la Cotroceni. Ambii demnitari au făcut declaraţii în care şi-au susţinut punctele de vedere.

Ponta: Legea CAS va crea noi locuri de muncă

Ponta a apreciat că discuţia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un „ton bădărănesc“ la adresa ministrului Finanţelor. „Nu a fost niciun fel de discuţie serioasă, pentru că preşedintele avea un calendar strict politic. Eu sunt obişnuit, doamna Petrescu probabil că a avut o experienţă neplăcută“, a spus Ponta. Întrebat care a fost tonul discuţiei, şeful Guvernului a răspuns: „Un ton destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu. Poate aflaţi de la preşedinte că studiile de la Harvard sunt nimic pe lângă studiile domniei sale“.
El a arătat că reducerea impozitării muncii, prin scăderea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, reprezintă un factor care favorizează înfiinţarea de noi locuri de muncă şi fiscalizarea celor ascunse.Ponta a spus că i-a explicat preşedintelui, care ştia acest lucru, că pentru 2014 nu se schimbă nimic şi că pentru următorii doi ani Guvernul va ţine cont, prin proiectul de buget pe 2015, de combaterea evaziunii fiscale şi efectele pozitive ale noii Legi a insolvenţei.
El a arătat însă că nu s-a putut ajunge la nicio concluzie serioasă, raţională, şi că preşedintele fie va retrimite proiectul în Parlament, unde va fi din nou votat în luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constituţională, caz în care preşedintele trebuie întrebat dacă reducerea CAS va mai fi aplicată din octombrie.


Băsescu: Un guvern incompetent

De la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a acuzat Guvernul de incompetenţă deoarece „nu a fost în măsură să îi dea soluţiile de care avea nevoie pentru a fi liniştit în privinţa reducerii CAS“. „Pentru mine a fost clar că singura abordare pe care o au şi premierul şi ministrul Finanţelor este politică. Sunt de acord cu măsura reducerii CAS-ului, dar eu mai am o experienţă cu un premier iresponsabil, care a dublat pensiile şi salariile şi a făcut tot felul de cadouri de ne-am trezit cu situaţia din 2010-2011“, a spus Băsescu. Anterior Ponta vorbise despre încercarea lui Băsescu de a „rescrie istoria“, deoarece premierul din 2008, Călin Popescu Tăriceanu, s-a opus creşterii salariilor, iar mărirea acestora a fost susţinută chiar de Băsescu din considerente politice.
Şeful statului a catalogat reducerea CAS drept „o măsură electorală pripită, care va aduce taxe suplimentare la populaţie“, şi a afirmat că Parlamentul, care a votat reducerea CAS, a fost păcălit de Guvern. „Legea acordă facilităţi companiilor care vor fi recuperate de la populaţie taxe directe sau indirecte, dar în mod categoric nu vor putea trece la întocmirea bugetului pe 2015 fără să introducă noi taxe“, a spus Băsescu. El a apreciat că nu va putea fi menţinut acordul cu FMI, cu Banca Mondială fără a se prezenta nişte surse de acoperire a deficitului de la fondul de pensii, care va ajunge la 18 miliarde cu introducerea acestei măsuri.
Băsescu a anunţat că până pe 24 iulie, când trebuie să decidă dacă va promulga legea, va avea discuţii cu mediul de afaceri. Şeful statului nu a comentat informaţia privind sesizarea Curţii Constituţionale spunând că nu a luat încă o decizie.  

×
Subiecte în articol: reducerea cas