x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şova nu-l vrea pe Stănescu la Poştă

Şova nu-l vrea pe Stănescu la Poştă

de Daniela Ivan    |    12 Sep 2017   •   13:10
Şova nu-l vrea pe Stănescu la Poştă
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Comunicaţiilor, Lucian Şova, a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie de la Poşta Română, precum şi a directorului general interimar al companiei, Andrei Stănescu. Solicitarea vine cu numai 10 zile înainte să-i expire mandatul interimar managerului general. Stănescu spune că nu demisionează şi că va candida pentru funcţia de director general.

Ministrul Comunicațiilor susţine că, în ultimul an, la Poşta Română s-a înregistrat un management defectuos care a condus la acumularea de datorii către bugetul de stat. Rezultatul financiar aferent lui 2016 indică însă contrariul. Poşta a realizat anul trecut un profit brut de 17,2 milioane de lei (3,8 milioane de euro), de la o pierdere brută de 29,4 milioane de lei în 2015. Valoarea este de 4,3 ori mai mare decât profitul brut de 4 milioane de lei, aprobat de Guvern prin bugetul companiei.

Abuz de poziţie dominantă

Anul trecut, Consiliul Concurenței a amendat Poșta Română cu 7,4 milioane de euro, pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile impuse în urma unei investigații finalizate în 2010. Atunci, Poșta fusese amendată cu 24 milioane de euro, pentru abuz de poziție dominantă. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.

Andrei Stănescu, directorul general interimar al Poştei Române, a declarat că nu ştie de ce ministrul Şova îi cere demisia cu zece zile înainte să-i expire mandatul, că nu îşi dă demisia şi că îşi va depune candidatura pentru postul de director general. “Nu intenţionez să-mi dau demisia fiindcă nu consider că problemele Poştei sunt din cauza mea sau a conducerii executive din subordinea mea. Sunt vechi. (...) Amenda de la Consiliul Concurenţei s-a luat pe nişte acţiuni trecute, înainte de 2012. Măsurile au fost duse la îndeplinire. Este o problemă de mult încheiată, iar raportul Corpului de Control probabil o va semnala”, a spus Stănescu.

Ministrul Comunicaţiilor a trimis Corpul de control la Poștă pentru a verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenţei cu ocazia aplicării sancţiunii contravenţionale.

×