x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Suntem egali cu media UE la deficitul bugetar

Suntem egali cu media UE la deficitul bugetar

de Dan Straut    |    23 Oct 2020   •   09:21
Suntem egali cu media UE la deficitul bugetar

Decalajul dintre veniturile și cheltuielile statului - deficitul bugetar - a fost, în România, în trimestrul II 2020, de 11,4% din Produsul Intern Brut (PIB), cifră care plasează țara noastră în apropierea mediei de 11,1%, arată statisticile Eurostat. Potrivit acestora, în clasamentul UE al deficitelor înregistrate în trimestrul de vârf al pandemiei ocupăm locul 8, dar Guvernul de la București a urcat pe primul loc dintr-un alt punct de vedere: creșterea necesarului de finanțare.

 

În topul deficitelor guvernamentale din trimestrul II 2020, primele țări sunt, potrivit Eurostat, Spania (24,6% din PIB), Austria (16,8%), Polonia (16,4%), Slovenia (16,1%) și Malta (13,9%), urmate de un grup de țări cu peste 12% (Franța, Grecia și Olanda) și de cele comparabile cu media comunitară, printre care și România. Față de vecini, stăm mai prost decât Bulgaria (deficit de 2,3% din PIB) și Ungaria (9,1%). La polul opus, cu cele mai mici deficite, se regăsesc țări ca Letonia (1,3%), Danemarca (3,4%) și Suedia (4,6%), în condițiile în care toate statele UE au ieșit pe minus din punct de vedere bugetar.

Desigur, față de plafonul de 3% din PIB considerat - în condiții normale - ca fiind deficit excesiv, aproape toate țările din UE sunt într-o situație catastrofală din punct de vedere bugetar, însă este de așteptat ca aceasta să se amelioreze în anul 2021.

 

La creșteri, suntem sub medie

 

Din perspectiva evoluției deficitului guvernamental față de aceeași perioadă (trimestrul II) din 2019, România a înregistrat un plus de 8,2 puncte procentuale, în timp ce avansul mediu în UE a fost de 11,4 puncte procentuale. Cele mai mari creșteri de deficit au fost înregistrate în Cipru (+18,9 puncte procentuale, p.p.), Austria (+18,5 p.p.), Spania (+17,4 p.p.) și Slovenia (+16,8 p.p.), iar cele mai mici - în Letonia (+3,8), Bulgaria și Slovacia (+6,9 p.p. fiecare).

 

Necesar maxim de finanțare

 

Un alt indicator monitorizat de Eurostat este diferența dintre modificarea datoriei publice și deficitul/excedentul bugetar (practic, modul în care creșterea deficitului impune majorarea datoriei), iar din acest punct de vedere România ocupă primul loc. În țara noastră, datoria publică a crescut de la 33,9% din PIB în trimestrul II 2019 la 41,1% în trimestrul II 2020, fiind cel mai puternic avans din UE. Astfel că și necesarul de îndatorare a crescut cu peste 4 puncte procentuale din PIB, următoarele țări în topul UE din această perspectivă (Franța și Spania) înregistrând avansuri mai mici de 3 puncte procentuale.

 

123,3 miliarde de lei, echivalentul a 25,7 miliarde de euro, a fost deficitul guvernamental (11,4% din PIB) înregistrat de România în trimestrul II 2020.

 

Veniturile bugetare ale României au scăzut, iar cheltuielile au crescut în fiecare lună din anul 2020

×