x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Timbrul de mediu ar trebui introdus în preţul carburanţilor

Timbrul de mediu ar trebui introdus în preţul carburanţilor

de Daniel Ionaşcu    |    19 Mar 2013   •   17:27
Timbrul de mediu ar trebui introdus  în preţul carburanţilor

Timbrul de mediu ar trebui să fie inclus în preţul combustibililor astfel încât să se aplice efectiv principiul "poluatorul plăteşte", nu atunci când se realizează un transfer de proprietate, a afirmat într-o conferinţă de presă Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
"Poluarea este strâns legată de cantitatea de combustibil achiziţionată şi consumată. Prin introducerea unei taxe în costul carburantului, statul ar încasa lunar suma reprezentând timbrul de mediu, de la fiecare utilizator al autovehiculului, pe toată perioada de viaţă. Veniturile statului ar fi astfel constante şi substanţiale. Mai mult, acest timbru de mediu ar putea fi plătit anual de poluatori pentru utilizarea autovehiculelor avându-se ca referinţă la calculul taxei capacitatea cilindrică, vechimea, eventual norma de poluare, emisiile de dioxid de carbon şi tipul combustibilului", a spus Pârvu.
Micii întreprinzători au mai precizat că diferenţele între normele de poluare Euro 3/Euro 4 şi non- Euro sau Euro 1 pot avea efecte grave. Astfel, parcul auto naţional este deja învechit iar aplicarea taxei de mediu conform noii ordonanţe va duce de fapt comercializarea în România a unor autovehicule aduse din străinătate care sunt vechi de 10 - 15 ani.
"Autovehiculele având norma de poluare non Euro, Euro 1 şi Euro 2 vor fi importate la preţul de casare şi vor fi înmatriculate în România plătindu-se timbrul de mediu în valoare de maxim 300 - 400 de euro, iar ulterior acestea vor face obiectul programului Rabla pentru o sumă mult mai mare, 1.500 euro/voucher", a mai completat Pârvu.
IMM-urile cer modificarea legislaţiei pentru Inspecţia Tehnică Perioadică cu obligativitatea verificării anuale a autovehiculelor cu o vechime mai mare de opt ani, pentru a se evita producerea de accidente. 

×
Subiecte în articol: timbru de mediu