x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Top 5 greşeli care nu trebuie repetate de noul Guvern

Top 5 greşeli care nu trebuie repetate de noul Guvern

de Daniela Ivan    |    23 Iun 2017   •   08:09
Top 5 greşeli care nu trebuie repetate de noul Guvern
Sursa foto: DIANA OROS

Un nou Guvern e pe cale să se formeze în aceste zile, după ce Cabinetul Grindeanu a picat în urma crizei politice care s-a declanşat în ultima săptămână. Guvernanţii care vor veni vor avea o misiune greu de dus la capăt, vor fi nevoiţi să îndrepte greşelile făcute de Grindeanu, vor trebui să rezolve problemele din economia reală, în condiţiile în care nu trebuie să se abată de la programul de guvernare al PSD.

Jurnalul Naţional a vorbit cu câţiva dintre cei mai mari analişti economici şi consultanţi fiscali şi a făcut un top al greşelilor economice pe care noul Guvern nu ar mai trebui să le repete pentru ca anul 2017 să nu fie complet ratat.

Investiţiile publice au fost aproape inexistente, iar din fondurile europene nu s-a tras mai nimic în acest an, în condiţiile în care economia românească are cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Analiştii economici spun că noul Guvern nu trebuie să rateze şansa de a da drumul la investiţiile publice, acum când economia creşte. Dar pentru asta trebuie să clarifice măsurile lăsate în aer şi să repare greşelile fostului cabinet.

1. Subdimensionarea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale

Noul Executiv trebuie să ia măsuri imediate pentru a corecta bugetul de stat şi pe cel al asigurărilor sociale din acest an, având în vedere că sunt mult subdimensionate la capitolul cheltuieli. Aşa cum se prezintă lucrurile acum, există un gol de venituri la buget care se ridică la două miliarde de lei, numai pe capitolul cheltuieli de personal, în condiţiile în care nu au fost luate în calcul măsurile care vor intra în vigoare de la jumătatea anului şi care afectează factura bugetară.

“Bugetul de stat trebuie aşezat pe baze mai sănătoase pentru că, dacă ne uităm la execuţia bugetară, este clar că e nevoie de o rectificare bugetară negativă prin care să reducem cheltuielile şi, în acelaşi timp, să alocăm mai mulţi bani pentru salarii şi asistenţă socială, pentru că e clar că banii aşa cum au fost ei alocaţi de la bun început nu ajung”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta a explicat că, dacă ne uităm la execuţia bugetară pe primele luni, cât avem date publice, şi o să extrapolăm această situaţie pe tot anul, o să ajungem la concluzia că multe capitole de cheltuieli sunt subdimensionate. Partea gravă este că aceste cheltuieli sunt obligatorii, fiind vorba despre salariile bugetarilor, pensii, dobânzi la împrumuturile luate de stat etc.

Şi bugetul asigurărilor sociale este în minus. „Dacă extrapolăm ce s-a întâmplat în primele luni, vedem că suma alocată în buget nu va ajunge. În plus, de la 1 iulie trebuie să intre în vigoare şi creşterea punctului de pensie la 1.000 de lei, care va avea un impact suplimentar”, a mai spus Dumitru.

2. Prăbuşirea investiţiilor publice şi blocajul fondurilor europene

Investiţiile publice trebuie demarate. Dacă ne uităm pe primele luni ale anului, execuţia bugetară arată că investiţiile publice totale au scăzut cu peste 60% faţă de anul trecut, în condiţiile în care acestea au fost anul trecut la minimul ultimelor 10 ani. “În 2016, investiţiile publice au reprezentat 3,4% din PIB, după sandardele europene. Iar anul ăsta, în loc să ne mai revenim şi să resuscităm investiţiile publice, ne ducem foarte tare în jos”, a spus preşedintele Consiliului Fiscal. Guvernul Grindeanu nu a reuşit să simplifice procedurile şi să găsească mecanismele pentru absorbţia fondurilor europene. Până în momentul de faţă, nu s-a absorbit mai nimic, în condiţiile în care şi anul trecut a fost unul foarte slab.

3. Modificări fiscale de la lună la lună. Consultanţii fiscali îi solicită noului Guvern să nu mai continue practica de a modifica de la lună la lună legislaţia fiscală. “Vă dau un exemplu. Săptămâna trecută, s-a publicat iarăşi o lege care intră în vigoare în 17 iunie. Cum să o aplici tu ca şi contabil atât de rapid?”,  spune Adrian Benţa, consultant fiscal, la firma Benţa Consult. Acesta recomandă noului ministru de Finanţe să facă aceste modificări la începutul sau la sfârşitul anului, ca să nu mai zăpăcească departamentele de contabilitate sau firmele de profil.

4. Alba-neagra cu Codul Fiscal. Ministrul de Finanţe din noul cabinet va trebui să clarifice şi să dea predictibilitate cu privire la Codul Fiscal care va fi aplicat începând de anul viitor. „S-au aruncat foarte multe lucruri în discuţie legate de o nouă filozofie de taxare a veniturilor, impozitare globală cu mutarea CAS-urilor de la angajator la angajat. E o întreagă discuţie care, în momentul de faţă, nu este clarificată şi cred că este foarte important pentru toată lumea, pentru mediul de afaceri, pentru gospodăriile populaţiei, să existe o claritate cu privire la taxarea de anul viitor”, a declarat Ionuţ Dumitru.

5. ANAF este ineficient. Face controale neprofesionist

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie eficientizată având în vedere că a pierdut bătălia cu evaziunea fiscală şi încearcă să mărească încasările bugetare pe cârca contribuabililor serioşi. „Să nu mai fie brutali cu contribuabilii. Să găsească alte formule ca să aducă bani la buget”, spune Adrian Benţa. Acesta explică faptul că atunci când controalele devin excesive, contribuabilii dau în judecată statul şi îşi recupereaza banii. Pe de altă parte, oamenii de afaceri autohtoni reproşează inspectorilor ANAF că pe ei îi controlează şi-i amendează fără motiv, în condiţiile în care pe la multinaţionale nici măcar nu se obosesc să meargă. Aceasta este şi explicaţia pentru care, în acest moment, 60-70% din ce face ANAF este desfiinţat de instanţă, spun oamenii de afaceri români.

×
Subiecte în articol: greşeli guvern