x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un leu din 5 împrumutaţi nu s-a mai întors la bănci

Un leu din 5 împrumutaţi nu s-a mai întors la bănci

de Daniela Ivan    |    26 Noi 2014   •   16:47
Un leu din 5 împrumutaţi nu s-a mai întors la bănci

Opiniile de genul “lasă că băncile au bani, au de unde să plătească” ar trebui abandonate, inclusiv iniţiativele legislative, deoarece până acum, 1 leu din 5 lei acordaţi ca şi credit nu s-a mai întors la bancă, a declarat Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor. “Băncile procedează la eliminarea din bilanţ a creditelor neperformante pentru care nu există aşteptări rezonabile de recuperare, dar care sunt integral provizionate. În acest context, considerăm că ar trebui evitată orice propunere legislativă care ar afecta disciplina de creditare şi unde aplicabilitatea legii depinde de buna credinţă, mai ales acum când economia are nevoie de stabilitatea sistemului bancar şi de resurse pentru creditare. Opinia unora de genul lasă că băncile au bani, au de unde să plătească ar trebui abandonată”, a mai spus Dănescu.

Supraîndatorare
Un studiu al Uniunii Europene arată că, în 2011, populaţia României era supraîndatorată în proporţie de 30%, cu mult peste media europeană de 11,4%. “Vulnerabilitatea există! 30% din gospodăriile populaţiei din România erau supraîndatorate în 2011, plasând ţara noastră în extrema superioară alături de Bulgaria şi Grecia, media la nivel UE fiind de 11,4% potrivit unui studiu al Comisiei Europene. 90% dintre respondenţi au indicat factorii macroeconomici ca fiind determinanţii principali pentru apariţia supraîndatorării: şomajul, nivelul salariilor, evoluţia cursului de schimb. Supraîndatorarea este o consecinţă a unui optimism exagerat, amplificat de anii de boom economic. În schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de bănci sunt restructurate”, a explicat Dănescu. Acesta a mai adăugat că rata creditelor neperformante a fost de 17,23% în august 2014, precizând că necesarul sporit de provizioane pentru acoperirea pierderilor afectează profitabilitatea şi creditarea băncilor.
“Ponderea creditelor în valută s-a redus cu 5 puncte procentuale în perioada decembrie 2012 - august 2014, până la 62,1%. Însă sectorul bancar românesc prezintă în continuare o acoperire corespunzătoare: rata fondurilor proprii era de 17% în iunie 2014, gradul de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante generate de populaţie este de 63,5 % (august 2014), iar dacă se iau în calcul şi filtrele prudenţiale, nivelul de acoperire devine 97,2 %”, a spus oficialul ARB.

Teste de stres
Banca Central Europeană (BCE) va solicita României ca în cursul anului 2015 să supună unui exerciţiu de evaluare cuprinzătoare, mai multe bănci semnificative din România, conform standardelor BCE. “Deocamdată nu ştim care vor fi aceste instituţii de credit, dar aceste detalii vor fi clarificate cu BCE”, a declarat Virgil Descălescu, şef serviciu stabilitate financiară. Acesta a mai precizat că BCE ar putea să facă ea acest exerciţiu de evaluare sau să-l desfăşoare prin intermediul Băncii Naţionale a României. “Un exerciţiu de evaluare atât de cuprinzător nu a mai avut loc, însă 12 instituţii de credit din România, care au părinţi în state din zona euro au mai fost testate de către Banca Naţională a României în acest an. (…) Au avut loc testele de stres pentru a se asigura că instituţiile de credit beneficiază de suficient capital la riscurile pe care si le asumă”, a declarat oficialul BNR. Aceste teste au arătat că băncile rezistă cu succes unui şoc, nivelul solvabilităţii fiind de 17,1% în septembrie 2014.  

×