x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un miliard de euro pentru despăgubiri

Un miliard de euro pentru despăgubiri

de Daniela Ivan    |    27 Noi 2012   •   19:45
Un miliard de euro pentru despăgubiri
Sursa foto: Radu Aneculaesi/Intact Images

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) va acoperi despăgubiri de până la un miliard de euro pentru proprietarii de imobile, în cazul unui cutremur puternic. Fondul va intra în vigoare dacă societăţile care au vândut poliţele nu pot achita daunele produse în urma unei catastrofe naturale."Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilităţilor Fondului de Garantare printr-o poliţă de asigurare împotriva riscului de intrare în procedură de insolvenţă a asigurătorilor ca urmare a producerii unui cutremur. Acest lucru va duce la o acoperire de circa un miliard de euro a daunelor produse în urma unui cutremur, respectiv în cazul insolvenţei unor asigurători care subscriu acest risc", se arată într-un comunicat al CSA, citat de Mediafax.

Cum vor fi despăgubiţi oamenii
Românii nu vor primi nici un leu în cazul în care un cutremur major le va distruge parţial sau total locuinţa dacă nu deţin o asigurare obligatorie sau una facultativă. Motivaţia este că proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. În ciuda acestei obligativităţi, numai 3 milioane de locuinţe sunt asigurate facultativ sau obligatoriu dintr-un total de 8,39 milioane de locuinţe. În ciuda sumelor modice care trebuie plătite, românii ezită să-şi asigure locuinţele. Statistica PAID arată că doar 277.893 de poliţe obligatorii au fost încheiate până la finalul lunii octombrie, din cele 8,39 milioane de locuinţe aflate în proprietate privată. Este o scădere mare faţă de anul trecut când erau în vigoare 845.509 de asigurări obligatorii. Dupa ce în 2011 asigurarile obligatorii de locuinţe luaseră amploare, în 2012 acestea au înregistrat un declin semnificativ. Astfel, la finalul lunii iulie 2012, erau în vigoare circa 248.000 de polite PAD, de peste trei ori mai puţine decât maximul din august 2011 (circa 820.000).
Specialiştii din piaţă explică prăbuşirea numărului de poliţe prin faptul că oamenii nu le-au mai reînoit văzând că primăriile nu au dat nici o amendă celor care nu au închiat poliţele obligatorii.

Câţi bani are Fondul de Garantare

Fondul de Garantare dispune de disponibilităţi în sumă de circa 200 milioane de euro, a spus vicepreşedintele CSA Cornel-Coca Constantinescu. Acesta a mai precizat că decizia de securizare a Fondului nu implică creşterea contribuţiilor plătite de asigurători. "Măsura decisă de Consiliul CSA este menită să îmbunătăţească încrederea asiguraţilor în societă?ile de asigurare din România şi are în vedere eliminarea oricăror supoziţii privind incapacitatea de plată a pieţei asigurărilor în caz de producere a unei asemenea calamităţi naturale", se mai spune în cominicatul CSA.La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,8 milioane de lei.
La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurări de incendiu şi calamităţi naturale au scăzut cu 10%, la 544,7 milioane lei.

×
Subiecte în articol: asigurari