x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vacanţele pe baza voucherelor, prea puţine

Vacanţele pe baza voucherelor, prea puţine

de Monica Cosac    |    25 Sep 2017   •   15:15
Vacanţele pe baza voucherelor, prea puţine
Sursa foto: ramonageorgescu/Getty Images/iStockphoto

Valoarea sejururilor vândute pe baza voucherelor de vacanţă se situează sub aşteptări, până la finalul lunii iulie fiind de numai 10,3 milioane de euro, a anunţat, ieri, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Motivul ar fi că, în prezent, voucherele de vacanţă se acordă numai în sistemul privat, cu toate că şi bugetarii au dreptul la astfel de tichete. 

Iniţial, reprezentanţii ANAT estimau că şi cei aproximativ  1,2 milioane de angajaţi din sistemul public vouchere de vacanţă în acest an şi astfel piaţa putea să crească, potrivit calculelor patronatului, de la 10 milioane de euro în 2016, la 380 de milioane de euro. Însă, rectificarea bugetară, în urma căreia şi instituţiile publice puteau acorda vouchere de vacanţă, s-a făcut abia la finalul verii, spun oficialii ANAT.

Pe de altă parte, cererea pentru vacanţe în staţiuni balneare, în creştere de la un an la altul, a adus vânzări mai mari cu 20% în acest sezon, ca urmare a investiţiilor realizate în structuri de cazare din zonele balneare, în centre de relaxare şi tratament. În topul solicitărilor pentru vacanţe, staţiunile balneare au  fost urmate de staţiunile montane şi Delta Dunării, în timp ce pentru litoral s-au înregistrat vânzări sub aşteptări.

Din datele ANAT, cele mai cerute staţiuni sunt: Băile Felix, Băile Herculane, Sovata, Covasna, Vatra Dornei, Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, la un sejur mediu de 7,5 nopţi, iar principalii clienţi în acest an fost familiile cu copii, care au preferat pentru vacanţa lor hoteluri cu aqua park, bazine termale şi centre SPA.

În schimb, numărul de turişti în staţiunile de pe litoral, în sezonul 2017 a fost mai mic. Printre cauze, se numără:  vremea capricioasă, ofertele pentru destinaţii externe, vânzarea directă realizată de unii hotelieri de pe litoral, dar şi tarifele mai mari în medie cu 10% faţă de anul trecut.

În privinţa staţiunilor de pe litoralul românesc, Mamaia a fost, în continuare, în topul preferinţelor românilor, aceasta fiind urmată de Eforie, Venus, Jupiter şi Neptun, alese în special de familiile cu copii. În acest sezon, sejurul mediu pe litoral a fost de 5,5 zile.

 

×