x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Câţi bani mai fac societăţiile de investiţii

Câţi bani mai fac societăţiile de investiţii

de Daniela Ivan    |    30 Mar 2016   •   20:55
Câţi bani mai fac societăţiile de investiţii

Patru din cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) şi-au propus să acorde dividende acţionarilor după aprobarea bilanţurilor contabile pentru anul 2015. Randamentele anunţate pentru aceste profituri se situează între 5,29 şi 10%, pe an, în funcţie de SIF, mult peste dobânda medie oferită de bănci de 2,9% (martie 2015- martie 2016). Totuşi, investitorii care au preferat să parieze pe SIF-uri, şi au ţinut banii 12 luni în aceste societăţi, au ieşit în pierdere, valaorea acţiunilor scăzând, în medie, cu 15%. Însă, investiţia în acţiuni este una care trebuie făcută pe termen mediu şi lung, avertizează brokerii.

Cine a investit anul trecut 10.000 de lei ca să cumpere acţiuni la SIF-uri, de câte 2.000 de lei la fiecare, ar pierde, în acest moment, dacă le-ar vinde 1.547,6 de lei. Adică peste 15%. Soluţia este să aştepte vremuri mai bune pentru vânzare şi să se bucure de dividendele pe care le va lua. Din cele cinci societăţi de investiţii, numai conducerea SIF Banat-Crişana (SIF1) nu a propus acţionarilor acordarea de dividende, aşa că cine a ales să investească toţi banii în acestă societate este, în mod evident, în pierdere.  „Programul de răscumpărări poate fi echivalat cu un randament al dividendului de aproximativ 9% dacă este să luăm în calcul preţul actual al acţiunilor SIF1. Cum pieţele financiare sunt în prezent inundate de lichidităţi, consider că plasamentele în acţiuni SIF1 oferă oportunităţi mai mari decât distribuţia de dividende cash“, a spus Bogdan Drăgoi, preşedintele şi directorul general al SIF 1. Acesta propune capitalizarea profitului de 78 milioane de lei obţinut anul trecut.

Vedeta este  SIF Transilvania

La polul opus, cel mai mare profit pentru acţionari îl va acorda SIF Transilvania (SIF 3), care propune un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune, ceea ce asigură un randament de 10% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor în anul 2015. Din profitul brut de 78,46 milioane de lei, conducerea SIF-ului propune distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei.  Societatea a fost vedeta SIF-urilor în 2015 şi una dintre cele mai bune companii listate la Bursă, având în vedere că acţiunile sale au înregistrat o creştere de 1,12% comparativ cu anul trecut. Deci, cine şi-ar fi băgat toţi banii în acest SIF ar fi câştigat acum 11,12%. 

 

SIF Oltenia (SIF 5) vrea să distribuie un dividend brut de 0,13 lei/acțiune, ceea ce corespunde unui randament de 7,48% calculat la prețul mediu al acțiunii pe anul trecut. Compania de investiţii va distribui numai 56,96% din profitul repartizabil de 132,40 milioane lei obținut în anul 2015. Preţul acţiunilor a scăzut cu 6,12% în ultimele 12 luni, aşa că cine ar dori să vândă  acum şi să-şi retragă banii nu ar fi în câştig, ci ân pierdere.

 

SIF Moldova (SIF2) a anunţat un dividend brut de 0,045 lei/ titlu.La o cotaţie de 0,763/acţiune asta înseamnă că randament al dividendului de 5,9%. Preţul acţiunilor a scăzut în ultimul an cu peste 50%, dar brokerii spun că o scădere tehnică, în termeni reali scăderea este de numai 3-4%.“ Compania a acordat o acţiune gratuită pentru fiecare acţiune deţinută”, spune Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction SA.

 

SIF Muntenia (SIF 4) oferă cel mai mic randament la dividend, propune distribuirea unui dividend brut de 0,045 lei/acţiune, ceea ce înseamnă un câştig de 5,29% la valoarea medie de tranzacţionare a acţiunilor în 2015. Administratorul SIF Muntenia va distribui 36,3 milioane de lei din profitul net aferent anului 2015, ceea ce reprezintă aproximativ 57% din totalul câştigului net de 63,8 milioane de lei, obţinut în anul 2015.

“ Diferenţele dintre SIF-uri sunt determinate, în principal, de două cauze. Prima se referă la performanţa fiecărei companii exprimată în creşterea activului net unitar. A doua este dată de politica de dividend a fiecărei companii. În general, o politcă generoasă de dividend este vizibilă şi în evoluţia cotaţiei bursiere”, explică Alin Brendea.

“Investiţia în acţiuni este una care trebuie facută pe termen mediu şi lung. Au fost ani în care acţiunile SIF au adus randamente excepţionale după cum au fost şi ani mai proşti. În ultimul an, acţiunile SIF au intrat într-un uşor con de umbră, pierzând din atractivitate în faţa altor companii cum ar fi cele din energie, utilităţi sau bănci. Oricum trebuie să remarcăm că în general piaţa bursieră şi în particular titlurile SIF nu au reuşit  să preia din creşterea economică bună din ultima perioadă decât marginal. Probabil vorbim de o inerţie datorată slabei lichidităţi de pe bursa românească”

Alin Brendea, director general adjunct, Prime Transaction SA

 

 

Tabloul general al Societăţiilor de Investiţii Financiare

Societatea             Dividend brut/acţiune (lei)       Randament dividend        Variaţie de pret/acţiune (12 luni)

Oltenia        0,13   7,48%         -6,12

Moldova     0,045 5,9% - 52,56%             

 Muntenia   0,045 5,29%         -28,55       

Transilvania                   0,02653      10%  + 1,12        

Banat-Crişana      nu dă -        +7,38%

Sursa: Bursa de Valori Bucureşti

         

 

×