x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Investitorii, atraşi de dividendele date de companiile de utilităţi

Investitorii, atraşi de dividendele date de companiile de utilităţi

de Daniela Ivan    |    23 Feb 2017   •   15:31
Investitorii, atraşi de dividendele date de companiile de utilităţi

Intreprinzătorii de la Bursa din Bucureşti sunt atraşi de dividendele mari pe care companiile importante ale statului sunt obligate să le ofere în acest an. Indicele de referină al pieţei locale de capital, BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 10 companii, a trecut ieri de pragul de 8.000 de puncte, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 13% numai în acest an.

 

Sunt companii care vor plăti dividende de peste 10% în câteva luni după Adunările Generale ale Acţionarilor. Deja o mare parte din băncile şi companii energetice şi-au anunţat profiturile. Banca Transilvania a obţinut un profit  net de 1,281 miliarde de lei, iar BRD de 763 de milioane de lei şi a anunţat că va propune Adunării Generale a Acţionarilor alocarea a 70 la sută din profitul net din 2016 pentru plata dividendelor către acţionari.

Însă cotaţiile la companiile de utilităţi s-au animat în ultimele trei săptămâni ca urmare a deciziei care obligă companiile de stat să distribuie cel puţin 90% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende, faţă de minimum 50% valabil până acum, se arată într-o analiză Tradeville.

Aceasta arată că Transelectrica a suferit o scădere de 8,7% a veniturilor operaţionale faţă de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, în timp ce cantitatea de energie transportată a rămas relativ constantă. Profitul operaţional a scăzut cu 18,7%, depăşind, însă, nivelul bugetat; profitul net a coborât cu 20,5%.  Totuşi, compania  ar putea plăti un dividend brut de 3,50 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 10,62% la preţul de referinţă al închiderii de ieri.

O altă companie inclusă în BET, Transgaz, a reuşit o revenire puternică în ultimul trimestru, vremea rece crescând consumul de gaze. La nivel anual, profitul operaţional şi cel net au marcat creşteri de 19,1%, respectiv 21,9%, rezultatul net atingând un maxim post-listare. La o rată de distribuţie de 90% către acţionari, Transgaz ar putea plăti un dividend brut de 45,54 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 12,65% la preţul de referinţă al închiderii de ieri", se spune în analiza Tradeville.

Electrica şi ea inclusă în BET a publicat deocamdată doar rezultatele preliminare individuale, mai puţin relevante pentru tabloul operaţional. În loc de venituri din furnizarea şi distribuţia de energie electrică, a raportat venituri din dividendele încasate de la sucursale, în calitate de companie-mamă. Dividendul pentru 2016 va fi plătit din profitul consolidat, iar analiştii spun că aşteaptă rezultate mai detaliate pentru a putea face o estimare.

 

" Este, poate, cel mai bun început de an de mulţi ani încoace. Sunt mai multe motive. În primul rând, România are perspective foarte bune privind creşterea economică, mult peste media UE. În al doilea rând, cred că este vorba despre faptul că România are cel mai înalt nivel al dividendului la companiile principale din lume” Lucian Anghel, preşedinte Bursei de Valori Bucureşti

 

Cea mai ridicată valoare a indicelui BET a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2008, respectiv 9.735,67 de puncte.

 

Investitorii care au pariat anul trecut pe principalele zece companii, care intră în indicele BET, au avut un randament de 10%

 

×