x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Mai puţin de 7% dintre salariaţi au pensii private facultative

Mai puţin de 7% dintre salariaţi au pensii private facultative

de Daniela Ivan    |    02 Oct 2015   •   10:18
Mai puţin de 7% dintre salariaţi au pensii private facultative
Sursa foto: Diana Oros

Din cei 5,5 milioane de angajaţi din România, pentru o pensie facultativă au optat numai 368.197. Adică sub 7%. Procentul este de neexplicat în condiţiile în care atât angajaţii, cât şi angajatorii beneficiză de deducere din impozitul pe venit, respectiv profit, în limita a 400 de euro anual, fiecare.

Salariaţii au de ales între a-şi face o pensie facultativă de maximum 150 de lei pe lună sau să dea aceşti bani la stat sub formă de impozit pe venit. Aleg în proporţie uriaşă a doua vari-antă. „Oamenii nu sunt infor¬maţi sau nu realizează că actu-alul nivel al pensiilor de stat va fi foarte greu de menţinut peste 30 de ani. Rata de îmbătrânire demografică creşte, sunt din ce în ce mai mulţi oameni în vârstă care vor ajunge la pensionare şi din ce în ce mai puţini plătitori de contribuţii la pensie, inclusiv la stat. Din această debalansare rezultă că vom ajunge la 1,5 pensionari la un contribuabil”, a explicat Lucian Anghel, preşe¬dinte BCR Pensii. Nici firmele nu se înghesuie să ofere pensii facul¬tative angajaţilor, deşi beneficiază la rândul lor de aceleaşi deduceri. Legislaţia prevede că şi contribu¬ţiile efectuate de angajator în numele angajatului la Pilonul III sunt admise ca şi cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, în limita unei sume de 400 euro/an fiscal, pentru fiecare angajat. Cu alte cuvinte, în loc să dea aceşti bani la stat ca impozit pe profit, firmele pot să-şi fideli¬zeze angajaţii şi să le ofere pensii facultative. În ciuda acestor avantaje oferite de stat, numai 213.732 de salariaţi beneficiază de aceste facilităţi din partea angajatorilor, potrivit raportului Pensiile Private din România, publicat de ASF la 31 martie 2015. Raportul mai arată că aproximativ 61% din contribuţii au fost plătite de către angajatori (49,8%) sau de către angajaţi îm-preună cu angajatorii lor ( 11%), în timp ce 39% dintre participanţi şi-au plătit singuri contribuţiile.

Doar 10% din firme oferă angajaţilor această facilitate
Un studiu realizat în 2014 de către GFK arată că doar 10% dintre firme îşi fidelizează perso¬nalul plătindu-i o parte din contribuţia pentru o pensie facul¬tativă, deşi deductibilitatea fiscală totală poate ajunge la 800 de euro în cazul unei contribuţii mixte – angajat şi angajator.
Eu cred că, pe măsură ce gradul de educaţie financiară va creşte, din ce în ce mai mulţi români vor conştientiza şi apoi vor con-tribui pentru această pensie.
Lucian Anghel,
preşedinte BCR Pensii
Deducerea - INFO -
Documentele justificative emise de fondul de pensii trebuie prezentate angajato¬rului - mai precis o copie a actului de aderare şi a docu¬mentelor care atestă modifi¬carea acestuia, în cazul în care aceasta a avut loc după semnarea actului individual de aderare. În plus, scrisoarea de informare anuală trimisă parti¬cipanţilor la sistemul de pensii facultative de administratorul fondului de pensii poate fi folo¬sită ca document justificativ în cazul deducerilor retroactive (de exemplu, pentru contribu¬ţiile realizate în anul anterior).
Liber-profesioniștii, invitați la pensii private
Fondurile de pensii îşi pun speranţa în cei aproape un milion de oameni care lucrează ca profesionişti, în baza unei profesii liberale şi care vor putea din 2016 să-şi deducă 400 de euro din impozitul pe venit. Chiar dacă şi în acest an, teoretic, puteau realiza acest lucru, practic legislaţia era neclară şi era foarte greu să facă această deducere. Acum, lucrurile s-au clarificat, noul Cod Fiscal scrie negru pe alb.
Tinerii nu se gândesc că timpul trece și că vor avea nevoie de bani peste 40-45 de ani, când vor îmbătrâni. Dacă ar contribui de acum cu 150 de lei lunar, ar acu-mula în jur de 200.000 de lei la fondul de pensii fa-cultative, dacă se păstrează randamentele actuale. Din păcate, nici patronii f ir-melor nu încurajează aceste investiții, deși bene¬f iciază de facilități din partea statului
 

×