x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Noi tendințe în vechile meserii: psihologia „de nișă”

Noi tendințe în vechile meserii: psihologia „de nișă”

de Diana Scarlat    |    28 Mai 2019   •   12:30
Noi tendințe în vechile meserii: psihologia „de nișă”

Vechile meserii și specializări, considerate astăzi „clasice”, primesc noi abordări și deschid calea pentru noi domenii, în modul cel mai firesc. Un exemplu de actualitate este hipnoterapia, ca ramură a psihologiei. Așa cum se întâmplă de obicei în lumea cercetării științifice, mulți îi contestă vehement pe specialiștii în hipnoză, dar acest aspect nu-i împiedică să evolueze pe cei care deja s-au orientat către noul domeniu. Mai mult, hipnoterapia este și una dintre disciplinele care au atras atenția publicului larg și în ultimii ani a devenit foarte căutată, ca alternativă la alte tipuri de terapii.

 

Specializarea în tehnica hipnozei se învață, în mod normal, la facultățile de Psihologie, în toată lumea. Domeniul nu este nou, ci numai accesul pe care îl are astăzi publicul larg la tehnicile de hipnoză, atât din punct de vedere al posibilităților de specializare, cât și din cel al beneficiilor în urma terapiilor de acest fel. Se fac, și în România, nu doar cursuri de lungă durată, ci și de câteva săptămâni, pentru cei care vor să fie inițiați în acest domeniu și pentru psihologii care deja au studii aprofundate și fie vor să se specializeze, fie vor să se reorienteze în carieră.

 

Hipnoterapia este din ce în ce mai folosită, astăzi, în tratarea unor pacienți ale căror suferințe nu-și găses remediu după multe alte încercări. Hipnoterapeutul Eugen Popa este președintele Asociației Române de Hipnoză, și spune că există remediu în acest domeniu pentru înlăturarea durerilor cronice. Statisticile efectuate la nivel mondial arată că 88% din populatia adultă a lumii suferă de dureri corporale, mai mult de jumătate (65%) având dureri mai des de o dată pe săptămână. Studiile arată că efectul durerii se propagă pe scară largă și cei afectați declară că durerea le afectează viața socială (72%) și amoroasă (64%) în fiecare zi, iar 78% dintre cei care sunt angajați declară că durerea le afectează și viața profesională. În opinia hipnoterapeutului român, durerea cronică durează cel puțin 3-6 luni, chiar ani, fiind interpretată de o parte din cei suferinzi ca însăși o boală, iar acest tip de durere poate continua chiar și după ce leziunea s-a vindecat sau boala care a provocat-o a dispăru - este durerea care nu a răspuns la îngrijirile medicale corespunzătoare. “Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerare gestionarea durerii cronice. Formele de terapie care abordează legătura dintre minte și corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul și anxietatea sunt reacții adverse frecvente ale durerii și chiar pot face senzația durerii să se intensifice. Durerea cronică este susținută de procese de gândire care se generează la nivel subconștient și, de cele mai multe ori, poate fi soluționată doar accesând acest nivel emoțional al ființei”, explică hipnoterapeutul.

 

Acest tip de terapie ne ajută să înlăturăm ceea ce psihologii au numit „gândirea maladaptivă”, în care includ catastrofierea, exagerarea și auto-sugestia. „Toate acestea au potenţialul de a stimula deznădejdea și de a intensifica experienţa durerii. Aceste stiluri de gândire pot fi modificate sau reduse prin conştientizarea naturii și a impactului acestora și prin prescrierea de noi strategii”, mai spune Eugen Popa. În acest context, hipnoza este un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferințelor, dar și ajutorul necesar pentru a reduce stresul și pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, să facă o diferență uriașă în percepția durerii. Tot mai mulți oameni optează pentru hipnoterapie. “Mai degrabă decât să te convingă de faptul că durerea nu există, tehnicile de gestionare a durerii presupun să gestionezi orice teamă și anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului și relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta să devină mai puțin reactiv la durere. Hipnoza pentru controlul durerii îți reorientează mintea departe de durere și te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut”, explică specialistul.

Hipnoza s-a dovedit a fi un instrument extrem de eficient în ameliorarea suferințelor de mai multe feluri. Poate fi folosită pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea durerii fizice și, de asemenea, pentru provocarea unei schimbări la cei cu o varietate de condiții emoționale și psihologice.

 

Eugen Popa, hipnoterapeut preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză

 

Unde sunt ceruți hipnoterapeuții

 

În afară de cabinnetele individuale în care se practică hipnoterapia, acești psihologi specializați în noul domeniu, devenit foarte popular în ultimii ani, sunt din ce în ce mai des angajați de firme, în special de marile companii, pentru a lucra, în programe speciale, cu angajații. Se folosesc tehnicile specifice hipnoterapiei în special pentru a reduce nivelul stresului angajaților și pentru a-i face mai fericiți, tocmai pentru că rezultatele studiilor din ultimii zece ani, la nivel mondial, au arătat că starea psihologică proastă a lucrătorilor afectează profitul companiilor. Specialiștii în HR au ajuns și ei la concluzia că schimbarea angajaților în echipă nu este o soluție pentru refacerea trendului ascendent, după ce situația generală începe să dea semne de deteriorare, dar nici multitudinea bonificațiilor nu aduce beneficii pe termen lung și foarte lung, astfel încât astăzi sunt mulți care optează pentru astfel de programe de terapie, în paralel. Într-un program simplu de hipnoterapie, oamenii învață tehnici de respirație profundă care ajută la relaxare și exerciții pentru reducerea stresului.

 

Stresul intensifică durerea cronică. Depresia, anxietatea, stresul și furia pot crește sensibilitatea organismului la durere. Învățând să preia controlul asupra stresului, fiecare poate pacient sau angajat inclus într-un astfel de program poate găsi o ușurare a durerii cronice își crește capacitatea de concentrare.

×