x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri România, paradisul mierii contrafăcute de import

România, paradisul mierii contrafăcute de import

de Andreea Stroe    |    04 Apr 2016   •   17:10
România, paradisul mierii contrafăcute de import
Sursa foto: Diana Oros

Mierea este pentru România un atu considerabil, dar neluat în seamă de decidenți. În timp ce piața este invadată de miere contrafăcută, multă venită din import, apicultorii noştri se descurcă așa cum pot. Beneficiile acestui produs nu sunt popularizate, fapt ce explică şi consumul extrem de scăzut de la noi. Vorbim de cel mult 500 g de miere consum pe cap de locuitor într-un an.

Se umblă la "borcanul cu miere"

Cum să se descurce apicultorul român care vrea să facă o afacere corectă în contextul în care este nevoit să ducă o luptă injustă!? O spune Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, care afirmă că se mai găsește doar 5% miere românească în borcanele comercializate în marile lanțuri de magazine. Restul este acoperit din importuri din China, Argentina, Mexic sau Ucraina. Rezultă că presiunea care se pune pe producătorii autohtoni devine din ce în ce mai mare. Tocmai de aceea se impun măsuri concrete pentru protejarea apicultorilor. Ioan Fetea spune că asociația pe care o patronează face demersuri la Parlament, în comisiile de specialitate, dar și la ministerul de resort pentru modificarea legislației, în sensul în care să nu se mai permită amestecul de miere autohtonă cu cea de import. În plus, se dorește schimbarea etichetării, respectiv să nu se mai scrie pe aceasta UE sau non-UE. "Ministrul Achim Irimescu a promis să ne sprijine. Am discutat problema. Ne suflă din ceafă puternic Ucraina, care are mai multă producție de miere, vorbim de 70.000 tone, de trei ori cât România și care are liber la export în Europa, fără verificări”, spune Ioan Fetea.

Prețul este un barometru

La noi cel mai bine se vinde mierea ieftină, preţul contribuind decisiv în luarea deciziei de a cumpăra un produs sau altul. Evident că în momentul în care nu mai știi cum să împarți salariul, cumperi ce este mai ieftin pentru a te încadra în buget. La noi nu prea este generalizat principiul mai bine mai scump și puțin, dar mai sănătos şi de calitate. "Anul trecut, în România, mierea polifloră se cumpăra cu 12-13 lei, iar pe rafturile magazinelor găseai aceeși cantitate la 8-9 lei. Nimeni nu poate vinde la un preț atât de mic, sub cel de producție. Este anormal ce se întâmplă. Surogatele importate, cele care sunt pe post de miere, și care vin din import, ajung la cantități uriașe, 2.000 de tone anual, cam 20% din consumul la nivel național.

ANSVSA: câte o probă ici-colo neconformă

În timp ce reprezentanții producătorilor spun că sunt îngenuncheați și că de acolo, din genunchi, umiliți de producători de afară și de mafia din piață, strigă disperați după ajutor, autoritățile sanitare spun că situația este roz, cel puțin. Cum altfel am putea cataloga răspunsul dat pentru Jurnalul Național, din care reiese că mierea de pe piață este autentică și fără antibiotice! Păi, DSV București spune că pe parcursul lui 2015 au prelevat 2.858 de probe, din care doar 47 nu au fost în regulă. Adică un procent de sub cinci la sută. În plus, la nivel național, ANSVSA spune că a recoltat 81 de probe pe fraudă alimentară, adică pe miere falsificată din România și din import. Din acestea, doar într-un singur caz s-a depistat nereguli. Pare că totul este desprins din Kafka. Unde este adevărul?

Fie în cazul controalelor sanitare numărul probelor prelevate este insuficient într-un an, fie nu au căutat unde trebuie sau apicultorii care reclamă dezastrul prin care trec delirează. Răspunsul este la ministrul Achim Irimescu. El este cel care a validat faptul că în piața mierii este un buboi care trebuie spart. La cine altcineva să mai apeleze producătorii pentru a se face auziți?

Exportăm miere premium, consumăm falsuri

La export de miere suntem foarte căutați. Pe site-urile internaționale, dacă dai o raită, vezi imediat ce căutată este mierea românească. Un semn foarte clar a fost şi vizita oamenilor de afaceri din China care cumpără miere românească. Au trecut pe la Udrești, Prahova, la unul dintre cei mai mari apicultori. Mierea chinezilor este mult mai slabă calitativ decât cea de la noi, dar China dă 40% din producția mondială de miere. Cum e ca România să exporte miere unuia dintre cei mai mari jucători la nivel global? Viorel Iosif spune că marfa lui o iau nemții. Înainte de a o exporta face în jur de 30 de analize mierii. Chinezii însă sunt și mai minuțioși. Numărul analizelor făcute pe cheltuiala exportatorului ajunge la 50. Ceea ce spune foarte multe despre calitatea mierii românești... odată ce a trecut prin furcile caudine asiatice! Anul trecut, România a vândut în afară jumătate din producție. Mierea a plecat spre Germania, Spania şi China. În momentul de față, din cauza consumului autohton foarte mic, România produce de trei ori mai mult decât necesarul. Atunci, de ce mai importăm miere sau glucoză pe post de miere din alte țări dacă nu ajungem să consumăm nici măcar mierea noastră, românească?

 

Este căutată în Europa și nu numai pentru savoarea și calitatea ei. Flora sălbatică este fără discuție cea care contribuie la un gust aparte.

 

- România este pe locul 4 în Europa la producţia de miere

- Ţara noastră produce 20.000 tone de miere anual

- Avem 40.000 de apicultori şi 90.000 de colonii de albine

×
Subiecte în articol: miere falsuri afaceri