x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Nicolae Niţescu

"Astăzi e ziua ta...": Nicolae Niţescu

de Ramona Vintila    |    20 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Nicolae Niţescu

A fost primul solist romăn premiat la un festival internaţional de muzică uşoară (Polonia, 1963). Şlagărul său "Of, inimioară!" a stărnit furtuni de aplauze pe scena prestigiosului Friedrichstadtpalast din Berlin.Nicolae Niţescu a implinit ieri 77 de ani.

A fost primul solist romăn premiat la un festival internaţional de muzică uşoară (Polonia, 1963). Şlagărul său "Of, inimioară!" a stărnit furtuni de aplauze pe scena prestigiosului Friedrichstadtpalast din Berlin.Nicolae Niţescu a implinit ieri 77 de ani.

"Sunt un om care şi-a făcut datoria faţă de patrie in domeniul lui şi care aşteaptă să se implinească anumite idei pe care le are. Cred că generaţii şi generaţii de romăni au asociat numele meu cu muzica melodioasă, pentru că incă de copil mi-a plăcut să interpretez melodii romantice. Am fost şi sunt un sentimental prin excelenţă.

Incă din liceu, am participat la o festivitate. Atunci am inceput să cănt. Mi-a plăcut să cănt şi să ascult căntăreţii buni. Muza mea a fost un căntăreţ francez. Am inceput să cănt piese deja cunoscute. S-au implinit in toamna aceasta 55 de ani de la prima melodie imprimată la radio, un marş sportiv. A urmat apoi o melodie compusă de Marius Mihail, «Parcă ne-am cunoaşte de cănd lumea».

Cele mai mari sacrificii pe care le-am făcut pentru meseria mea sunt cele personale. Am plecat de multe ori din căminul meu. Nu mi-a fost uşor, eu fiind un familist convins. Am implinit 56 de ani de căsătorie anul acesta şi 68 de cănd o cunosc pe soţia mea. Eu aveam 9 ani şi ea 7. Mărturisesc că marea mea implinire este familia mea.

Acum in muzica uşoară romănească este fenomenul tinereţii. Este şi normal să fie aşa. Lumea s-a săturat de romantismul accentuat de pe vremea mea şi a trecut la ceva mai tineresc. Cănt şi astăzi in spectacolul «Poftă bună la Tănase» şi cănt oriunde se solicită muzica mea. Ultima oară am fost la domnul Viorel Popescu la TVRM. Am căntat şase piese impreună cu soţia la emisiunea «Astă-seară filmăm in familie».

Privind in urmă, mă mulţumesc că nu am trecut prin viaţă fără rost. Am lăsat şi eu o mică dără. De multe ori mă intălneşte lumea pe stradă şi mă felicită pentru muzica mea. Am studiat muzica clasică şi dacă regret ceva este fapul că nu m-am menţinut şi in sectorul acesta. Am studiat impreună cu profesorul Petre Ştefănescu. Am avut mulţi colegi care astăzi sunt reputaţi solişi la Operă. Dacă aş avea posibilitatea să reintorc timpul şi să o iau de la capăt, tot muzică uşoară aş face, pentru că a fost pasiunea mea de mic. Trecerea timpului nu prea o simt pentru că sufletul meu tot tănăr a rămas.

Sunt acum in lucru la o carte despre viaţa mea cu domnul Aurel Storin. Va fi o carte de amintiri din activitatea mea muzicală. De la anul ce urmează in viaţa mea imi doresc mai multă activitate. La vărsta mea, mai ales că am rămas decanul de vărstă al căntăreţilor romăni de muzică uşoară, mi-aş dori să fiu mai mult solicitat."

Implinire

"Privind in urmă, mă mulţumesc că nu am trecut prin viaţă fără rost. Am lăsat şi eu o mică dără... De multe ori mă intălneşte lumea pe stradă şi mă felicită pentru muzica mea"

Nicolae Niţescu, interpret

×
Subiecte în articol: calendar