x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Ion Dolănescu, un artist îndrăgit de toate generaţiile. La 25 ianuarie ar fi împlinit 71 de ani

Ion Dolănescu, un artist îndrăgit de toate generaţiile. La 25 ianuarie ar fi împlinit 71 de ani

de Luminiţa Ciobanu    |    25 Ian 2015   •   19:30
Ion Dolănescu, un artist îndrăgit de toate generaţiile. La 25 ianuarie ar fi împlinit 71 de ani
Sursa foto: fotografie: arhiva familiei Dolănescu

Cu sufletul în cânt! Aşa ar fi fost la 25 ianuarie artistul Ion Dolănescu, interpretul care astăzi ar fi împlinit 71 de ani. A fost îndrăgit de toate generaţiile şi a lăsat în urmă peste 1.000 de cântece.

Cântecul i-a devenit bun prieten încă din anii copilăriei. Pe când avea doar câţiva anişori aduna în curte toţi copiii din vecini cărora le cânta cu drag cu firicelul de glas pe care îl avea. Când a mai crescut, se ţinea scai de sora sa mai mare, Elvira. O însoţea la Căminul Cultural din Perşinari, la dansuri populare şi la hora satului unde, micul Ion, cu băgare de seamă, învăţa pe de rost cântecele pe care le auzea şI îi intrau la inimă.

Peste ani, la Casa de Cultură din Târgovişte a întâlnit-o pe Maria Tănase. Fascinată de glasul tânărului, marea interpretă îl urmărea din culise cum cântă alături de Orchestra Chindia. Fără să stea pe gânduri l-a luat într-un turneu. Nu s-a înşelat. La scurt timp ani după plecarea din lume a Mariei Tănase, ascensiunea lui Ion Dolănescu a fost rapidă. Apariţia la Radio a unui tânăr cu vocea caldă, bine timbrată, a creat o reacţie neaşteptată în rândul publicului ascultător, care a cerut noi melodii.

Când i-a sosit ordinul de încorporare, Ion Dolănescu a fost repartizat la o unitate militară din Băneasa. A fost mutat apoi, militar în termen la Ansamblul “Ciocârlia” al Ministerului de Interne. Aici avea să o cunoască pe Maria Ciobanu. Împreună au realizat un duet memorabil. Cine nu-şi aminteşte duetul lor şi al Irinei Loghin cu Benone Sinulescu? Succesul cuplului Ion Dolănescu - Maria Ciobanu a fost unul răsunător. De acelaşi succes s-a bucurat artistul şi individual sau alături de artişti precum Ana Pacatiuş, Ileana Constantinescu, Tiberiu Ceia, Ionela Prodan, Irina Loghin, Nelu Vlad sau Elena Merişoreanu.

La spectacolele susţinute de Ion Dolănescu, unde era cap de afiş, nu era loc de aruncat un ac, iar apaluzele nu mai conteneau... Artistul a purtat întreaga viaţă, cu mândrie, tricolorul la brâu şi nu şi-a părăsit ţara, în vremea regimului comunist, în ciuda procesului de ilicit care-i fusese intentat.

Însă ceasul inimii mărinimosului artist Ion Dolănescu a încetat să mai bată la 19 martie 2009. Acasă, în sufrageria în care obişnuia să-şi reunească prietenii, colegii, rudele şI finii de Sfântul Ion sau de ziua de naştere, Ion Dolănescu avea să scrie cu panglică tricoloră ultima vârstă pământeană: 65 de ani... A lăsat pe pământ o viaţă de cântec, în un zbor lin spre muzica sferelor.

×