x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Hotel de lux peste Cetatea ţărănească a Râşnovului

Hotel de lux peste Cetatea ţărănească a Râşnovului

de Iulia Barbu    |    25 Feb 2010   •   00:00
Hotel de lux peste Cetatea ţărănească a Râşnovului

Cetatea Râşnov, un monument istoric vechi de peste 600 de ani, a fost distrusă în numai cinci ani de un administrator italian care s-a visat proprietar peste istoria noastră. A construit parcări peste vestigii arheologice, a distrus capelele din interiorul cetăţii pentru restaurante şi a excavat situl istoric în care se găsea şi un cimitir medieval.

miscarearezistenta.jpgAstăzi, Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie decide destinul cetăţii. Primăria Râşnov încearcă să recupereze monumentul distrus de intervenţii ilegale şi închis din cauza pericolelor generate de lucrările absurde ale italianului.

Expertiza cerută de primărie a scos la iveală numeroasele abuzuri care au fost pe punctul de a transforma cetatea monument într-un kitsch al secolului al XXI-lea. În bani, distrugerile se măsoară undeva la 68 miliarde de lei.

În realitate însă mutilarea cetăţii şi distrugerea sitului dacic nu se compară cu nimic. "Râşnovenii, chiar românii, au pierdut bătălia pentru cetate de mulţi ani, de la primul zid medieval distrus şi de la prima cupă de excavator încărcată cu sit arheologic.
Nici un proces nu mai poate să ne aducă înapoi istoria distrusă de cârciumarii italieni", precizează în nota înaintată instanţei reprezentanţii monumentului.

PIERDERI DE MILIOANE
Milioane de euro vor trebui investite pentru a fi recuperate numai o parte din lucrările devastatoare pe care SC Drumuri Publicitare SA, în calitate de administrator le-a efectuat mai bine de cinci ani. A distrus ziduri şi a încropit un balcon din pământ tasat care s-a prăbuşit anul trecut în toamnă. De altfel, încă de atunci cetatea este închisă publicului din cauza pericolului pe care experţii l-au semnalat.

A instalat pe locul capelelor catolice şi evanghelice din curtea cetăţii rezervoare cu apă pentru hotelul pe care îl visa. În anul 2000, când s-a semnat contractul de asociere în participaţiune între Primărie Râşnov şi SC Drumuri Publicitare SA lucrurile păreau bine trasate. Astfel, noul administrator, Alberto Drera, se angaja să investească în jur de un milion de dolari în monumentul istoric. Câţiva ani mai târziu, marile investiţii arătau de fapt a distrugeri, multe dintre lucrări fiind făcute fără avizele necesare.

Ani la rând, Ministerul Culturii nu a fost decât un martor tăcut pentru ceea ce avea să aducă cetatea în pragul închiderii. Abia în ultimul ceas, ministerul a decis să se alăture primăriei în anevoiosul proces de recuperare al monumentului din mâinile unei firme dizolvate în 2007. De altfel, anii de existenţă ai SC Drumuri Publicitare SA nu există în contabilitatea internă a societăţii. Nu a fost depus nici un bilanţ economic şi, mai mult decât atât, pentru administratorul Alberto Drera s-a început urmărirea penală. După decesul acestuia, în 2007, fiica a preluat însă afacerea tatălui.

DISTRUGERILE, TRECUTE CA INVESTIŢII
În instanţă, societatea SC Drumuri Publicitare SA a cerut ca statul român să îi plătească investiţiile! Din păcate, investiţiile sunt de fapt distrugeri, fapt dovedit de altfel şi de expertiza specialiştilor. Cu toate acestea, societatea a adus aşa-zisele investiţii ca probe în procesul cu primăria Râşnov. Astfel, probe în instanţă au fost: turnul-platformă
(n. red. - balconul prăbuşit în septembrie 2009) - valoare - 55.024 RON; rezervoarele de apă (ridicate peste capelele din interiorul cetăţii) - valoare - 56.124 RON.




Cel puţin unul din obiectivele pentru care administratorul vrea acum să îşi recupereze banii nu mai există. "La 22 septembrie 2009, în Cetatea Râşnov s-a prăbuşit o porţiune din zidul exterior - aşa-zisul «balcon» sau «turn-platformă», inventat şi construit ilegal de fostul administrator al Cetăţii, SC Drumuri Publicitare. Locul în care s-a produs prăbuşirea este o zonă extrem de circulată, iar fragmentele de zid de dimensiuni apreciabile au blocat calea principală de acces în Cetate.

Din fericire, datorită orei, nu s-au înregistrat victime. «Balconul» prăbuşit nu apare în nici un document emis de Ministerul Culturii şi Primăria Râşnov, fiind construit ilegal de fostul administrator al Cetăţii", se arată în raportul Primăriei Râşnov.

Nu au fost uitate nici lucrările executate în grădina cetăţii (include şi cheltuielile cu excavatorul) - 189.669 RON. Acestea sunt şi ele reclamate în instanţă. În fapt este vorba însă despre distrugerea unui întreg sit dacic! Potrivit expertizei, din grădina cetăţii au fost transportate 7.810 tone de pământ excavat, în fapt sit arheologic. Mai mult, toate lucrările au fost executate cu resturi de pietriş şi pământ din interiorul cetăţii.

Chiar SC Drumuri Publicitare SA recunoaşte în notele depuse în instanţă că cea mai mare parte din aşa-zisele consolidări au fost realizate cu material recuperat.

 

Decizie cu greutate
Dacă cetatea va reveni în administrarea autorităţilor locale, Adrian Veştea, primarul Râşnovului, va investi cel puţin pentru moment în recuperarea distrugerilor făcute de SC Drumuri Publicitare SA. "Acest monument nu îmi aparţine mie, ci României. Noi nu vom mai fi aici peste 100 de ani, dar Cetatea trebuie să mai fie, trebuie să vorbească despre istoria noastră", a declarat Adrian Veştea.

Monumentul istoric de la Râşnov este în acest moment apărat şi de Ministerul Culturii, care a intrat în proces de partea primăriei: ,, În condiţiile în care, în fapt, s-a urmărit transformarea Cetăţii ţărăneşti Râşnov într-un obiect exclusiv turistic, în vederea realizării unui profit substanţial, ignorând calitatea de monument istoric a acesteia şi încălcând în mod grav legea, prin executarea unor lucrări nelegale apreciem că ministerul justifică un interes de a interveni în prezenta cauză, sprijinind susţinerile Oraşului Râşnov.

Concret, toate daunele cauzate monumentului istoric Cetatea ţărănească Râşnov se datorează modului în care asociatul a înţeles să execute Contractul de asociere în participaţiune", se arată în raportul ministerului.

"Râşnovenii, chiar românii, au pierdut bătălia pentru cetate de mulţi ani, de la primul zid medieval distrus şi de la prima cupă de excavator încărcată cu sit arheologic. Nici un proces nu mai poate să ne aducă înapoi istoria distrusă de cârciumarii italieni"
Raport Primăria Râşnov

×