x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Lada de zestre - Un mot care aduce istoria in cantece

Lada de zestre - Un mot care aduce istoria in cantece

de Costin Anghel    |    03 Dec 2006   •   00:00
Lada de zestre - Un mot care aduce istoria in cantece

Trecutul neamului poate fi cunoscut ascultand un mare artist.Un artist popular care a adus istoria romanilor pe scenele tarii, dar si in afara ei. Un mot cu o lada de zestre. Nicolae Furdui Iancu.

Trecutul neamului poate fi cunoscut ascultand un mare artist.Un artist popular care a adus istoria romanilor pe scenele tarii, dar si in afara ei. Un mot cu o lada de zestre. Nicolae Furdui Iancu.
Lada de zestre a unei natii, lada de zestre a unor oameni. Jurnalul National va scrie despre oameni de valoare si sipetele lor cu comori. Mari artisti ai scenei populare romanesti, dar si mari mesteri populari va vor vorbi despre cultura populara, despre natia romana, ce inseamna sa fii roman si mai ales despre lada lor de zestre, fie ea materiala sau doar suflet.

"Lada de zestre a Romaniei, lasata si umpluta de inaintasii nostri, este foarte mare. Gandul meu si mesajul meu pentru cei care citesc articolul dumneavoastra ar fi sa deschida aceasta lada valoroasa si sa puna in evidenta tot ceea ce ne-au lasat inaintasii. In lada noastra de zestre se gasesc toate valorile Romaniei. Cei tineri trebuie sa afle cine sunt cei de dinaintea lor, ce au facut ei pentru Romania, numai asa putem sa ne formam ca buni romani. Fiind buni romani, putem fi si buni europeni. Avem zestre, dar o tinem sub cheie, noi trebuie sa o aratam Europei."

Folclorul national. In lada de zestre romaneasca nu stau lucruri asezate unele peste altele, stau trasaturi de neam, stau suflete de viteji stramosi, sta o intreaga arta, toate asezate drept de oameni si Divinitate.
"Avem foclorul. El nu protejeaza simtirea de tara, noi trebuie sa-l protejam, sa-l punem in valoare. Folclorul adevarat: cantec, mesteri, obiceiuri. Putem oferi celor din strainatate niste valori pe care ei nu le mai au, decat cel mult in muzee sau sectii de cercetare. Romania poate sa le ofere pe viu. Avem obiceiurile populare. Ele nu se vor pierde. La tara am vazut si stiu ca exista formatiile satesti care valorifica obiceiurile si arta populara cu profesionalism, dar ei trebuie scosi din anonimat."

Fiul apusenilor. In urma unei maini norocoase a destinului, Furdui Iancu a fost ales sa reprezinte Apusenii pe scena vietii. Artistul a fost ales de Divinitate sa aduca in fata lumii intregi legendele motilor, cantecele lor despre glie, iubire de tara si cantece de jale. "Ardelean, copil de munte/Ia ridica-ti a ta frunte/Si in suflet de mandrie/Ca esti fiu de Romanie."
"Toti cei care veneau inspre Transilvania erau atrasi de acest miracol care este aurul. In Tara Motilor zic eu ca s-a simtit mai mult asuprirea si cred ca tocmai din aceasta cauza motii sunt alt fel de oameni, sunt altfel construiti. Tocmai din aceasta cauza cantecele lor trezesc in oameni sentimentul national", explica Furdui Iancu.

Cum se creste un fiu bun. "Aici, in Tara Motilor, copiii primesc parca o alta educatie din partea parintilor. Se insista foarte mult pe trezirea sentimentului de dragoste fata de locul in care s-a nascut. Fiecare mot, nu e doar cazul familiei mele, isi educa asa copiii. Este normal ca atunci cand iubirea de patrie se transmite din generatie in generatie, sentimentul de apartenenta la un anumit loc, atunci copilul creste cu aceasta dragoste de mic si parca altfel tine la tara lui", continua marele artist.

Folclorul unei "tari" alese. Romanii au provincii istorice ce par desprinse din lumea povestilor, din lumea basmelor. Tara Motilor, Tara Barsei ori Tara Fagarasului ascund bucati de suflet romanesc, ascund un folclor unic, deosebit. Fiecare interpret adopta o zona sau isi reprezinta zona in care s-a nascut. Cantecele populare pe care Furdui Iancu le intrepreteaza "sunt culese in principal din Tara Motilor, zona pe care o reprezint, pentru ca eu aici m-am nascut, in Apuseni. In timp am inceput sa interpretez cantece din tot Ardealul. Motii au si cantece de dragoste, satirice, vesele, dar in specificul Tarii Motilor intra aceste cantece istorice pe care eu le-am pus in scena si le-am redat publicului. Unele cantece erau interzise in perioada comunista. Le-am cantat si atunci, dar dupa 1990 le-am cantat asa cum trebuie, cum merita, in original. Pentru ca de fiecare data cand interpretez orice cantec pe scena, eu il traiesc, il traiesc in asa fel incat reusesc sa-l si transmit. Numai daca traiesti orice act scenic, in momentul in care il treci prin filtrul tau si simti ceea ce canti, poti transmite si publicului acelasi sentiment".

Despre suflet in starea de gratie. Fiecare cantaret are modul sau de a interpreta, de a pune in scena cantecele pe care le interpreteaza. Pana la urma te poti numi cantaret, artisti insa... sunt putini, iar ei sunt cei care fac publicul sa se ridice in picioare, sa vibreze, sa pluteasca. Cand sufletul artistului intalneste sufletele auditoriului, se instaleaza starea de gratie! Furdui Iancu este unul dintre cei putini care reusesc acest lucru.
"Pana in momentul in care eu am aparut cu aceste cantece istorice, eu nu vazusem ca in fata unui artist publicul sa se ridice in picioare, si nu vorbim de publicul unei sali mici, vorbim de publicul unei Polivalente, de stadioane. Nu va pot descrie in cuvinte starile si sentimentele pe care le traiesc alaturi de public. Senzatiile sunt de nedescris, dupa un asemenea spectacol simt ca plutesc."

Un erou de care avem nevoie. Canta despre eroii romanilor, despre cei care au scris prin faptele lor istoria unei natiuni. Dar... cu care dintre aceste personalitati ale Romaniei i-ar placea oare lui Furdui Iancu sa se intalneasca?
"Mi-ar placea sa existe astazi, poate ca societatea romaneasca astazi ar avea nevoie de Avram Iancu. As vrea sa revina. El oricum este printre noi prin ceea ce ne-a lasat, prin ideile lui progresiste, Romania a ajuns sa fie intreaga pana la urma. Daca astazi ar exista un Avram Iancu, poate ca ar fi altfel pentru toti romanii, intr-un sens bun. Vreau sa motivez: Avram Iancu nu a fost un nationalist, el a fost un conducator care si-a iubit pamantul si oamenii din jurul lui."

Dumneavoastra sunteti nationalist?
Nu (rade). "Altii spun ca sunt nationalist, pentru ca despre cantecele pe care eu le interpretez se spune ca sunt cantece nationaliste. Ele sunt de fapt cantece istorice, aceasta este istoria noastra si cei care au creat aceste cantece au creat in virtutea vremurilor si evenimentelor pe care le-au trait."
Joaca de-a eroii in inima muntilor a dat lumii buni romani
Nicolae Furdui Iancu povesteste cu placere de vremea copilariei, de vremea jocurilor de-a eroii, de vremea inocentei. Ascultandu-l, parca iti pare rau ca tu, ori copilul tau, nu ai avut parte de jocul de-a Avram Iancu, de "bataliile dacilor si romanilor". "Eroii motilor sunt Avram Iancu, Horea, Closca si Crisan. Acestia sunt niste oameni care au sacrificat foarte mult pe altarul istoriei ca sa nu fie respectati. Sunt culegeri intregi cu cantece care le sunt dedicate. In copilarie incercam sa-i imitam. Alteori ne imbracam ba in daci, ba in romani. Invatam jocurile astea de la copiii mai mari. Erau mari batalii atunci! Ce-i drept, nu respectam mereu realitatea istorica", spune razand motul.
"O rugaciune catre ceruri zboara,/O rugaciune catre Dumnezeu,/Ma rog acuma pentru a mea tara/Si pentru tine, sfant poporul meu./Ma rog acuma pentru a mea tara/Si pentru tine, sfant poporul meu".
  • Asa-i romanul
  • ×