Complexul muzeal în aer liber “Orheiul Vechi”, aflat într-o zonă splendidă, la Butuceni, în valea Răutului (Basarabia), va fi loc de întâlnire a reprezentanţilor artiştilor plastici din Marea Britanie, Germania, Polonia, România şi Republica Moldova. Pentru că Institutul Cultural Român “Mihai Eminescu” de la Chişinău organizează, între 3 şi 9 august, prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Pictură “Orheiul Vechi – 2014”.
Evenimentul se desfăşoară în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (Chişinău) şi AO Centrul de Artă AMPRENTE. Simpozionul e structurat pe câteva activităţi. Timp de o săptămână e deschisă la Butuceni tabăra de pictură “Orheiul Vechi”.
La 8 august, vor fi prezentate “prelegeri şi dezbateri pe tema dezvoltării picturii în condiţiile actuale de promovare a artelor vizuale contemporane”, la care sunt invitaţi să participe directori de muzee, galerii, dar şi curatori, artişti plastici, reprezentanţi ai mass-media. La 9 august, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei va avea loc vernisajul expoziţiei de artă contemporană la care vor fi prezentate lucrările realizate în cadrul taberei de pictură Orheiul Vechi. Va fi editat şi un catalog cu tot ce a cuprins acest simpozion internaţional.
Expoziţia de artă contemporană va fi itinerată la Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraşul Soroca (la 15 septembrie) şi la Galeria Cupola din Iaşi (ianuarie, 2015), după cum anunţă ICR Chişinău.
Orheiul Vechi e un loc într-un fel unic în Europa. E numit de fapt “rezervaţie cultural-naturală”, complexul muzeal conţinând mănăstirile în stâncă Peştere şi Bosie, schituri rupestre, în unele imposibil aproape de pătruns astăzi, biserica de zid, diverse vestigii etc. E un spaţiu natural şi cultural într-adevăr deosebit, care s-a păstrat în zona încercată de istorie şi de aceea, poate, UNESCO ar trebui să îi acorde atenţie.