x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Conacul din Manasia, în slujba culturii

Conacul din Manasia, în slujba culturii

de Maria Sârbu    |    11 Mai 2014   •   19:22
Conacul din Manasia, în slujba culturii

În Bărăgan, nu departe de Urziceni, s-a ridicat, din uitare şi nepăsare, un conac – conacul Manasia. De fapt e domeniul Manasia, cu această excelentă construcţie seculară. În lista monumentelor istorice de clasa A, domeniul Manasia apare cu denumirea de Ansamblul Hagianoff, care include câteva obiective.

Domeniul şi conacul le-a cumpărat Ariadna Avram, o femeie de afaceri de succes, care este şi preşedintele Fundaţiei Löwendal. Conacul, construit în 1899, a fost restaurat de curând, coordonatorul proiectului fiind Dorin Dănilă. E un loc minunat.

Sâmbătă, 10 mai, când s-au împlinit 117 ani de la naşterea artistului George baron Löwendal, bunicul deţinătoarei acestui domeniu, Fundaţia Löwendal a organizat împreună cu Asociaţia SoNoRo cea de-a doua ediţie a seriei de concerte “SoNoRo Conac”.  Evenimentul a cuprins vernisajul expoziţiei de scenografie şi pictură George Löwendal şi un concert susţinut de artiştii Diana Ketler (pian), Răzvan Popovici (violă) şi bursierii SoNoRo Interferenţe Ela Bokor (violoncel) şi Radu Greluş (clarnet).

Pentru a-l comemora pe artistul Löwendal, Ariadna Avram nu numai că a expus lucrări din arhiva Fundaţiei, ci a şI citit  gânduri scrise de bunicul său, referitor la diverse arte de care era legat.

Nu putea lipsi criticul de artă Dorana Coşoveanu, cea care l-a avut profesor pe Löwendal, evocând memoria artistului.

Spaţiile conacului oferă posibilitatea de a organiza aici diverse evenimente culturale şi nu numai. Construit după planurile unui arhitect elveţian, în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau, conacul este amplasat într-un minunat parc ce se întinde pe o suprafaţă de 1,7 hectare. Sunt specii rare de arbori, unii înscrişi în lista patrimoniului natural.

Merită văzut acest loc. Oferă şi alte surprize plăcute...

×