x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O expoziţie realizată de iubitorii Muzeului Naţional de Istorie a României

O expoziţie realizată de iubitorii Muzeului Naţional de Istorie a României

de Carmen Anghel    |    10 Sep 2014   •   16:37
O expoziţie realizată de iubitorii Muzeului Naţional de Istorie a României

La deschiderea expoziţiei “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” (15 mai 2014) Muzuel naţional de Istorie a României (MNIR) a lansat o “provocare” către public: aceea de a contribui cu obiecte şi accesorii vestimentare valoroase, aflate în colecţiile proprii, în vederea realizării unei expoziţii a vizitatorilor şi prietenilor MNIR.

“Apelul nostru nu a rămas fără răspuns şi, în timpul scurs de la vernisaj, am primit mai multe astfel de articole, sub formă de împrumut sau chiar donaţii. Expoziţia, cu toate aceste obiecte, va fi deschisă în data de 11 septembrie 2014, ora 15:00, în holul central al Muzeului Naţional de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12. Cea mai valoroasă donaţie, prin numărul obiectelor şi calitatea acestora, a fost cea primită de la legendara artistă Margareta Pâslaru. Este vorba de mai multe ţinute de scenă, creaţii proprii, realizate cu mult rafinament şi originalitate, purtate cu ocazia unor spectacole de televiziune sau la festivaluri şi concursuri naţionale şi internaţionale de muzică (Franţa, Germania, Israel, Cuba, Mongolia, Iugoslavia, Japonia). De asemenea, doamna Margareta Pâslaru a mai donat muzeului o serie de accesorii vestimentare, mai multe afişe ale unor spectacole de teatru, film şi muzică din anii '60 – '70 (adevărate rarităţi în ziua de astăzi), precum şi o sculptură din bronz, executată de marele sculptor Ion Dimitriu-Bârlad (bunicul matern al Margaretei Pâslaru).” ne comunică MNIR.

Muzeul a primit, cu titlu de împrumut, de la doamna Cătălina Opaschi, o frumoasă colecţie de accesorii vestimentare, datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea: umbrele, poşete, mănuşi, agrafe, ace de păr, catarame, dantele, corsaje.

Şi alte obiecte, ai căror donatori au dorit să-şi păstreze anonimatul, au intrat în patrimoniul MNIR.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 21 septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

×