x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Povestea Naiului, într-un spectacol magic, la Sibiu

Povestea Naiului, într-un spectacol magic, la Sibiu

de Luminiţa Ciobanu    |    02 Iul 2013   •   21:11
Povestea Naiului, într-un spectacol magic, la Sibiu

5 iulie, ora 20:30, Piaţa Mare din Sibiu. Este punctul de întâlnire pentru iubitorii de muzică de calitate, locul în care puteţi descoperi o uluitoare “Poveste a naiului”, într-un concept structurat cu grijă de naistul sibian Radu Nechifor. Cu o scenografie de lumini şi  de sunet aparte, într-un decor inedit, având în spate o producţie tehnică impresionantă, Radu Nechifor şi invitaţii săi vor spune “Povestea Naiului” într-un spectacol magic realizat de Asociaţia Internaţională de Tineret Become. Publicul va descoperi şi redescoperi naiul, admirându-i posibilităţile de expresie.

Evenimentul “Simply The Best- Povestea Naiului” aduce în faţa publicului patru genuri muzicale, reprezentate de nume importante ale muzicii româneşti. La categoria Jazz, invitata specială este Ozana Barabancea. Reprezentanta stilului clasic este reputata soprană Felicia Filip. Trupa Proconsul va cânta pop-rock, iar folclorul va fi reprezentat de Ionuţ Fulea. O scenă rotativă, o trecere lină prin patru genuri muzicale, o orchestră cu 16 instrumentişti, patru invitaţi speciali, 30 de artişti şi un setlist care începe cu Vivaldi şi se termină cu “Ciocârlia”, trecând prin “New York, New York” şi “Clocks” a celor de la Coldplay.

“M-am alăturat acestui proiect pentru a demonstra că sintagma «muzică bună» este cea pe care noi o îmbrăţişăm. «Povestea Naiului» emană tinereţe şi artă, este o spirală a evoluţiei, trecând prin diferite genuri muzicale. Un astfel de eveniment nu putea să aibă loc în altă parte decât în Sibiu, oraş care, aşa cum vedem, încă îşi păstrează titulatura de Capitală Culturală Europeană. M-am alăturat tinereţii şi artei şi, în seara de 5 iulie, vă invităm să aflaţi reţeta fericirii, fiindcă prin muzică, dacă ai curajul şi eşti pregătit, poţi afla taina vieţii şi reţeta fericirii”, a subliniat soprana Felicia Filip accentuând asupra faptului că muzica de calitate, indiferent de gen, cucereşte întotdeauna publicul. “Voi porni de la Mozzart, soarele muzicii, şi voi poposi la Rossini. Între aceşti doi poli vom structura genul de muzică clasică”, a mai spus marea soprană, menţionând că evenimentul de la Sibiu trebuie să devină tradiţie, care să reunească nume mari ale muzicii o dată pe an, la care va participa de fiecare dată cu bucurie.

Numitorul comun al momentelor artistice din concertul “Simply The Best – Povestea Naiului” este naistul sibian Radu Nechifor.  Pornind de la genul clasic, naiul trece la pop-rock şi la jazz, apoi la folclor. Cele patru genuri muzicale vor răsuna pentru sibieni şi pentru toţi cei care vor ajunge în acest oraş din inima Transilvaniei, naiul fiind elementul de legătură, într-o manieră modernă, universală, care va demonstra că limitele acestui instrument nu se opresc la stilul folcloric, ci traversează multe genuri muzicale, dincolo de limitele imaginaţiei noastre.

Alături de soprana Felicia Filip, de Trupa Proconsul, de Ozana Barabancea şi de Ionuţ Fulea, naistul Radu Nechifor îi va avea aproapte şi pe alţi muzicieni cunoscuţi precum Cezar Cazanoi, Marius Preda, Mircea Ardeleanu, Traffic Strings, Dream Catchers, astfel încât, 30 de artişti vor concerta în centrul Sibiului, în seara de 5 iulie, îmbinând într-un mod cu totul special jazz-ul, cu pop-rock-ul, cu folclorul şi cu muzica clasică. “Totul a pornit de la o dorinţa mai veche de a organiza un concert de nai în Piaţa Mare. Am concentrat ce e mai bun în materie de jazz, folclor, pop rock, muzică clasică într-o oră jumătate dedicată naiului. Ce aş putea să-mi doresc mai mult? A fost un efort impresionant din partea întregii echipe, de la artiştii invitaţi cu care am repetat puţin şi concentrat, în condiţii de «navetă» Sibiu – Bucureşti, la întreaga producţie tehnică. Aşa ceva nu s-a mai făcut la Sibiu!” spune naistul sibian Radu Nechifor, iniţiatorul evenimentului.

“Simply The Best – Povestea Naiului” este un proiect confinaţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

×