x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte "Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu a câştigat Premiului literar "Augustin Frăţilă" – romanul anului 2012

"Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu a câştigat Premiului literar "Augustin Frăţilă" – romanul anului 2012

11 Noi 2013   •   15:21
"Cronicile genocidului", de Radu Aldulescu a câştigat Premiului literar "Augustin Frăţilă" – romanul anului 2012
Sursa foto: Facebook

23 de bloggeri au decis care este cel mai bun roman românesc din 2012, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui finalist: “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu , “Hotel Universal”, de Simona Sora, “Omar cel orb”, de Daniela Zeca și “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea.

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache dintre peste 50 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu.

Romanul „Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frăţilă", în valoare de10.000 de euro – cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru o creaţie literară.

“Aş vrea să împart acest premiu cu toţi cei nominalizaţi şi cu ceilalţi cincizeci de autori care au avut cutezanţa să se dedice scrierii unui roman. Aş vrea să-l împart, de asemenea, cu toţi cei care aici şi acum scriu şi citesc literatură română. Aşa să vă ajute Dumnezeu!”, a declarat câștigătorul.

Radu Aldulescu este cunoscut pentru scenariul filmului „Terminus Paradis” (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia.

Al doilea pe podium a fost romanul autobiografic al Alinei Nedelea, actriță cunoscută pentru rolul din Asfalt Tango (1996), care în prezent îşi desfăşoară cariera în Italia, urmată de Daniela Zeca, fost director al canalului TVR Cultural și „Personalitatea europeană a anului pentru România în 2006”.

Premiul literar „Augustin Frăţilă”, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de cultură, este acordat în fiecare an celui mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de critici literari şi de bloggeri cu influenţă în mediul online.

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

×