x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Istoria mai puțin cunoscută: RĂZBOIUL DE 38 DE MINUTE

Istoria mai puțin cunoscută: RĂZBOIUL DE 38 DE MINUTE

21 Mai 2017   •   12:28
Istoria mai puțin cunoscută: RĂZBOIUL DE 38 DE MINUTE

Nici războaiele nu mai sunt ce au fost odată. În zilele noastre bătăliile sunt conduse de oameni aflați în spatele computerelor de unde comandă nu atât efective mari, cât tehnică de ultimă oră cu putere de distrugere instantanee și la scară largă.

Și totuși, cel mai scurt război a avut loc acum 130 de ani. Acesta s-a declanşat în 1896, când sultanul declarat al Zanzibarului(arhipelag ce aparție azi Tanzaniei), Khalid bin Barghash, a adoptat o politică de apropiere cu Germania şi a hotărât, pe neaşteptate, să întrerupă orice colaborare cu Marea Britanie.

Anglia n-a acceptat asemenea ofensă şi, printr-un ultimatum trimis Zanzibarului, i-a cerut lui Khalid să se predea garnizoanelor britanice până la 27 august, orele 9:00.

Zanzibarul nu s-a supus, sultanul şi-a chemat sub arme efectivele compuse din 2.800 oameni, precum şi “întreaga flotă”, compusă dintr-un vas de război, dotat cu un tun şi a luat poziţie de apărare. Britanicii văzând că rebelul nu se predă, la 9.02 au deschis focul..........

Citește continuarea AICI

×