x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte SCENA CRIMEI. Nesfârşita zi de ieri

SCENA CRIMEI. Nesfârşita zi de ieri

de George Arion    |    20 Ian 2014   •   11:07
SCENA CRIMEI. Nesfârşita zi de ieri

Mi se pare firesc ca tocmai în cadrul acestei rubrici (care iată, în curând împlineşte opt ani de existenţă – mulţumesc, domnule Marius Tucă!) să anunţ în premieră apariţia în limba franceză a romanului meu “Nesfârşita zi de ieri”.

Considerat de către criticii literari şi de către cititori primul thriller de valoare din literatura română, romanul a apărut în anul 1997 la Editura “Flacăra”. După 17 ani, el a văzut lumina tiparului în spaţiul francofon sub titlul “Cible royale” (“ţintă regală”), în inspirata, remarcabila tălmăcire a lui Sylvain Audet, un bun cunoscător al limbii noastre.
   
Editura franco-belgiană “Genese Edition”, aflată sub bagheta competentă a doamnei Danielle Nees, a mizat pe această carte şi pe autorul ei, pe care îl promovează ca pe “un Tom Clancy al românilor”.
   
Lansarea oficială va avea loc în data de 14 februarie.
   
În treacăt fie zis, nicio instituţie culturală de la noi nu a fost implicată în acest proiect.
   
De ce a atras atenţia unui editor străin această naraţiune?
   
Romanul prezintă dejucarea unei tentative de asasinare a Regelui Mihai în timpul vizitei de Paşti din 1992. Se confruntă Servicii secrete din mai multe ţări, au loc urmăriri spectaculoase prin mari oraşe ale lumii, în timp ce un asasin specializat în eliminarea unor personaje incomode acţionează din umbră, hotărât să-şi onoreze contractul pentru care a fost plătit.
   
Această proză, însă, nu relatează numai evenimente spectaculoase, cu ingenioase răsturnări de situaţie, care oferă o lectură cu sufletul la gură, ca orice altă scriere din genul mystery&thriller. Ea creionează, totodată, şi un fragment din istoria României ultimelor decenii – arestările abuzive, condamnările după o judecată sumară, teroarea în care a fost ţinut un popor, minciuna în care a fost silit să trăiască, umilirea şi manipularea oamenilor, mineriadele...
   
Fără îndoială, aceste aspecte vor stârni interesul unor cititori care n-au cunoscut nici mizeria, nici frica de a-şi pierde libertatea, după bunul plac al unor dictatori.
   
Pornind de la o intrigă cu mult suspans, “Nesfârşita zi de ieri” (“Cible royale”) este ca o fereastră deschisă spre cunoaşterea de către occidentali a trecutului nostru recent.     

×