x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Când filmul românesc ia marele premiu în Siberia

Când filmul românesc ia marele premiu în Siberia

de Maria Sârbu    |    10 Mar 2014   •   19:38
Când filmul românesc ia marele premiu în Siberia
Sursa foto: Ancuţa Iordăchescu

Lungmetrajul “Quod Erat Demonstrandum”, regizat pe un scenariu propriu de Andrei Gruzsniczki, a câştigat Marele Premiu “Golden Taiga” în secţiunea internaţională a Festivalului de Film “Spiritul focului” de la Hantî Mansisk (Siberia, Rusia), încheiat recent. Trofeul “Taigaua de aur” a fost înmânat producătoarei filmului Velvet Moraru (ICONproduction). Juriul care a acordat premiile la secţiunea internaţională a fost format din regizorul rus Andrei Smirnov, directorul de imagine portughez Acácio de Almeida, actriţa şi regizoarea chineză Na Renhua şi actriţa britanică Jennifer Lim (născută la Hong Kong). Potrivit presei ruseşti, filmul românesc a fost votat în unanimitate.

Distincţia a venit cu puţin timp înainte ca “Quod Erat Demonstrandum” să fie prezentat şi publicului din New York, la Festivalul “New Directors/ New Films” (proiecţiile în 20 şi 22 martie) la Film Society of Lincoln Center.

Cariera internaţională a peliculei lui Andrei Gruzsniczki a început atunci când a avut premiera mondială – la Festivalul de la Roma, în noiembrie 2013, unde şi obţinuse Premiul Special al Juriului.  A fost selectată şi la festivalurile de la Göteborg, Vilnius şi Wiesbaden. La sfârşitul lunii aprilie va fi şi în Austria, la Crossing Europe Film Festival din Linz (în afara competiţiei).

La succesul filmului, realizat, atenţie, în alb-negru, a contribuit atât echipa de realizatori a lui Gruzsniczki, cât şi cea de actori: Vivi Drăgan Vasile – imagine, Cristian Niculescu – decoruri, Dana Bunescu – montaj, Svetlana Mihăilescu – costume, iar printre interpreţi se numără Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic jr, Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Medeea Marinescu, Dorian Boguţă.

Potrivit producătorului, “Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul lungmetraj realizat pe peliculă alb-negru de la “Moromeţii” (1988) încoace. În România, filmul “Quod Erat Demonstrandum” va fi lansat în acest an.

Andrei Gruzsniczki a absolvent Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (astăzi UNATC), promoţia 1994. Este la al doilea lungmetraj, primul fiind “Cealaltă Irina” (2009), de asemenea apreciat la nivel internaţional. A creat înainte însă  scurtmetraje, documentare şi producţii de televiziune.


×