x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film “Desenează, ţine-ţi ochii deschişi, priveşte lumea!”

“Desenează, ţine-ţi ochii deschişi, priveşte lumea!”

de Sebastian S. Eduard    |    18 Mar 2014   •   20:14
“Desenează, ţine-ţi ochii deschişi, priveşte lumea!”

De vorbă cu Paul Rudish, producător executiv Disney

“Desene cu Mickey Mouse” este o nouă serie de scurt metraje animate, avându-l în centrul lor pe starul numarul 1 de la Disney. Pornind de la umorul tipic al lui Mickey adaptat unui ritm contemporan, serialul îl prezinta pe Mickey în numeroase situaţii pline de umor. Fiecare nou episod îl are în centrul său pe Mickey în diferite locuri moderne, incluzând Santa Monica, New York, Paris, Beijing, Tokio, Venetia şi în Alpi, împreună cu partenerii lui Minnie Mouse, Donald Duck, Daisy Duck, Goofy şi Pluto. “Creierul” acestei adaptări este Paul Rudish, câştigător al Premiului Emmy, căruia i-am pus câteva întrebări...

Programul “Desene cu Mickey Mouse” este în fiecare zi de luni până vineri la 21:35 şi sâmbătă duminică de la 8:00, 11:30 şi 14:10, pe Disney Channel.

Poţi să ne povestesti ce presupune jobul tău şi în special activitatea derulată în cadrul proiectului “Desene cu Mickey”?

Sunt producător executiv şi regizor al seriei de scurt metraje “Desene cu Mickey” şi supervizez toate aspectele ce ţin de creaţie în prcoesul de realizăre a desenelor, de la idei pentru poveşti, la designul personajelor şi dezvoltarea coloanei sonore.

Ce te-a determinat sa alegi aceasta cariera, ce te-a inspirat? Ştiu că tatăl tău a lucrat pentru Hallmark - el te-a inspirat sa alegi animaţia sau desenul?

Categoric da! Mereu mi-a plăcut să desenez şi să creez lucruri, iubesc desenele animate, cărţile de benzi desenate, ilustraţiile...Tatăl meu a derulat afaceri cu cei de la Hallmark, asa ca a fost de ajutor să am în viaţa mea un profesor de artă care mă încuraja tot timpul. A fost un început excelent pentru mine, să fiu încurajat tot timpul şi să am curajul să privesc desenul ca profesie. Arta nu este doar un lucru care te poate face să visezi, poate fi practică şi este un obiectiv pe care îl poţi contura pe măsură ce avansezi în vârstă.

Ce îţi place cel mai mult la actualul locul de muncă? Cred că este o întrebare grea!

Într-adevăr! În prezent, ca producător şi regizor este distractiv să fiu implicat în toate etapele de realizare ale unui desen animat. De-a lungul anilor, m-am ocupat de diferite aspecte în acest domeniu: am desenat personaje, am creat storyboard-uri, am realizat scenarii, am făcut regie, şi toate aceste lucruri au fost minunate şi mi-au permis să mă concentrez pe realizarea unei singure piese din întreg puzzle-ul. Dar acum trebuie să privesc în ansamblu, să văd tot puzzle-ul. Îmi place foarte mult că am ocazia să colaborez cu o mulţime de persoane talentate în acest proces creativ şi faptul ca fiecare dintre ele generază lucruri inventive. Rolul meu este acela de a găsi soluţii prin care toate aceste lucruri să se îmbine cât mai isteţ.

Care este cea mai mare provocare? Care este partea dificilă a jobului tău?

Este cam acelaşi lucru! Să continuu să creez! Si trebuie să am în permanenţă o viziune de ansamblu căci sunt în lucru în acelaşi timp diferite episoade în diferite stadii de producţie.
Producţia TV poate să fie foarte haotică, trebuie să ţin minte toate detaliile, să jonglez cu ele şi încerc să îi menţin pe toţi pe aceeaşi linie. Este nevoie să jonglezi şi să comunici mult - nu doar stau la birou şi desenez frumos. Trebuie să mă asigur că toată lumea creează desene frumoase.

Care sunt cele trei calităţi necesare pentru un astfel de job?

Topul celor 3 calităţi...Oamenii sunt diferiţi şi pentru această poziţie pot avea calităţi diferite în cantităţi diferite, dar eu am început ca desenator, îmi place să desenez, am 20 de ani de experienţă în animaţie şi cred că este minunat că pot să comunic prin desen şi împreuna cu echipa mea. De asemenea, e important să poţi spune poveşti prin desene. Am devenit un scriitor mai bun de-a lungul anilor prin înţelegerea modului în care pot să se realizează poveştile în spatele ecranelor şi cum să asamblez imaginile într-un anumit mod şi ritm astfel încât ele să spună o poveste. In calitate de producator, am descoperit cu uimire cât de importanta este comunicarea. Obişnuiam să mă concentrez asupra aspectelor vizuale, să fac desene animate haioase - benzi de desene animate şi alte chestii! Acum însă trebuie să vorbesc în faţa unei camere pline cu oameni şi să exprim ideile prin cuvinte pe care mai degrabă le-aş desena. Trebuie să le prezint oamenilor diferite idei, să urc pe scenă, să ţin discursuri şi recunosc ca la acest lucru nu mă aşteptam când eram mai tânăr. Trebuie să ştii să iţi comunici ideile.

Dacă nu aveai acest job, ce ai fi ales? Ai şi alte idealuri sau animaţia a avut intotdeauna prioritate?


Într-o oarecare măsură, idealul meu a fost dintotdeauna arta, fie sub formă de ilustraţie, filme, cărţi de benzi desenate, producţia de păpuşi, să sculptez totemuri pe o insulă îndepărtată! Dar mereu am vrut să creez lucruri.

Unde ai studiat?

Am fost la CalArts, Institutul de Arte din California. Au un program de animaţie de 4 ani.

Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit sau care este cel mai util sfat pe care l-ai putea da unui animator în devenire care încearcă să intre in industrie sau se gândeşte să studieze desenul?

Practica e esenţială. Desenează! Fii atent. Foloseşte-ţi experienţa de viaţă şi lucrurile pe care le vezi în jurul tău pentru a-ţi îmbunătăţi desenele şi poveştile. Întotdeauna o poveste va fi adevărată şi va fi mai corectă dacă are ceva din tine, din observaţia ta proprie. Aşa că desenează, ţine-ţi ochii deschişi, priveşte lumea şi reinterpretează în stilul tău ceea ce vezi.

Cum crezi că se va schimba sau adapta industria în viitor?

Va avea loc o trecere de la televiziunea tradiţională ca principal mediu pentru difuzarea acestui gen de materiale către public către noi media precum Youtube şi Netflix. Divertismentul a devenit din ce în ce mai uşor “transmisibil”. Acum există metode noi, rapide şi flexibile de a prezenta publicului materialele audio video, faţă de secolul 20, când exista doar televiziunea clasică. Publicul poate să găsească programe mult mai uşor, în timp ce conţinutul rămâne acelaşi. În continuare, creăm desene animate, spunem poveşti şi durează la fel de mult să dezvoltăm un program TV. Se schimbă doar modul de livrare a materialului catre public şi cred că este o schimbare binevenită pentru că va creşte audienţa şi informaţia va ajunge mai rapid la oameni.

La ce să ne aşteptăm de la Desenele cu Mickey?

Avem o mulţime de lucruri diferite...Goofy revine cu lucruri copilăreşti. Avem câteva secvenţe din locaţiile din întreaga lume-lucrăm în India şi Rusia şi din multe locuri diferite şi amuzante. Pluto va revenii pe ecran, din păcate au fost câteva episoade în care nu a fost prezent dar se întoarce! Minnie are şi ea câteva episoade unde va fi personajul principal şi ne vom distra cu diverse personaje.

×